Zavřít reklamu

Samsung před nedávnem představil Galaxy S9 a Galaxy S9+. Vlajkové lodě jihokorejské společnosti disponují monitorem srdečního tepu, který dokáže mimo jiné kontrolovat i krevní tlak. Apple by se mohl inspirovat a přidat funkci do nadcházející generace iPhonu či Apple Watch.

Předchozí smartphony Samsungu měřily pouze srdeční frekvenci, což je pro uživatele sice užitečné, ale informacím o krevním tlaku se to však zřejmě nevyrovná. Ovšem v letošním roce se to změnilo a snímač na zádech telefonu dokáže měřit ještě i krevní tlak. Vysoký krevní tlak totiž signalizuje závažné zdravotní problémy, například mrtvici či srdeční infarkt.

Proč se k podobným věcem neodhodlá Apple u svých iPhonů či Apple Watch? Nejspíše proto, že nepřidává svým zařízením nové funkce jen proto, že existují, ale raději celou technologii řádně prověří a až poté implementuje. Přece jen, tento typ snímače ve smartphonu používá jen málokdo a jeho spolehlivost není zatím příliš ověřena. Jelikož se však Apple o zdraví a jeho sledování dlouhodobě zajímá, dá se očekávat, že se měřiče krevního tlaku dočkáme již velmi brzy, teoreticky už u letošních modelů.

Samsung jde však jinou cestou a namísto zdlouhavého testování se rozhodl, že předběhne Apple a zakomponuje monitor krevního tlaku do svých nejnovějších vlajkových lodí. K jeho snímači přiložíte špičku prstu, a potom vám smartphone zobrazí tlak. Je pravda, že tato funkce je stále testována v rámci společného programu společnosti Samsung a Univesity of California. Podle dosavadních informací je ale Galaxy S9 při měření krevního tlaku takřka přesný. Vypadá to tedy, že tento risk Samsungu parádně vyšel.

Pokud by iPhone či Apple Watch obsahovaly monitor krevního tlaku, spousta uživatelů by to určitě ocenila. Snad se tedy integrace této novinky dočkáme již brzy a krom ní nám Apple představí například i neinvazivní měření cukru v krvi či podobné novinky, o kterých se již dlouhou dobu mluví. Co si myslíte vy? Využili byste takovou funkci?

iPhone in hand woman FB

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.