Zavřít reklamu

Účty za telefon jsou pro nejednoho z nás každý měsíc solidním strašákem. Představte si však situaci, že fakturu za svůj telefon otevřete a naleznete v ní desítky hovorů, které jste vůbec neuskutečnili. Do kolen vás pak navíc rovnou pošle fakt, že jsou čísla, na které se nejvíce volalo, přímým spojením do Afriky.

Přesně s tímto problémem se podle informací ČTK potýkaly tisíce telefonů z České republiky. Problém se týkal modelů myPhone Classic původem z Číny, do kterých byl nejspíš již při výrobě nahrál virus. Ten se pak po vložení SIM karty spolu s telefonem zaktivoval a po stažení potřebných čísel do Afriky začal tato čísla vytáčet. To vše samozřejmě bez vědomí majitelů, kterými jsou v tomto případě většinou důchodci.

Celého problému si všimli poměrně rychle operátoři, kteří na postižené telefony zaslaly zprávy, aby jejich uživatelé telefony neprodleně reklamovali. “Jejich distributor pro Českou republiku nabídl postiženým zákazníkům aktualizaci softwaru,” nechal se slyšet výkonný ředitel Asosicace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. Ten následně dodal, že vadné telefony nepochází z oficiální české distribuce tuzemských operátorů a šly sehnat pouze na e-shopech či u jiných podobných prodejců. I díky tomu byla tak jejich cena velmi nízká a dosahovala zhruba 600 korun.

V tuto chvíli je prý zaznamenáno několik tisíc takovýchto hovorů, přičemž se stoprocentní jistotou se problém potvrdil zrovna u dvou tisíc kusů. Snad se tedy podaří situace co nejdříve vyjasnit a majitelé těchto telefonů nepřijdou o své peníze.

call_ios_fb

Dnes nejčtenější

.