Zavřít reklamu

Když představil v září loňského roku Apple prémiový iPhone X s novinkou v podobě Face ID, celý svět si kladl otázku, zda je právě 3D sken obličeje tím směrem, kterým se budou technologické společnosti muset vydat, aby zajistily svým zákazníkům vysokou míru zabezpečení a zároveň komfort. S odstupem času se však zdá, že je skutečně 3D snímání tou správnou cestou a v budoucnu po ní ráda sáhne většina výrobců chytrých telefonů. Ti se ale na Apple podle nové zprávy agentury Reuters jen tak nedotáhnou.

Výroba 3D snímačů je velmi složitá a společnosti, které je vyrobit dokáží, již spolupracují s Applem. Ani samotný vývoj této technologie však není procházka růžovou zahradou, z čehož tak dodavatelské společnosti, které agentura Reuters oslovila, usuzují, že jakési masové přijetí 3D snímání přijde nejdříve v průběhu příštího roku. Jinými slovy, Apple svou technologií předběhl zbytek světa o zhruba dva roky, což je v tomto odvětví opravdu obří náskok.

Face ID:

Apple na to šel od lesa

Na tom, že konkurence 3D snímání pro sken obličeje hned tak nezařadí, má svou zásluhu i samotný Apple. Ten se totiž v průběhu loňska domluvil hned se dvěma dodavateli, kteří mu měli potřebné komponenty zajišťovat. Nejprve si všichni mysleli, že je důvod získání druhého dodavatele jen snahou doplnit chybějící komponenty, které nezvládl vyrobit dodavatel první, později se však ukázalo, že bylo získání druhého dodavatele spíš jakousi pojistkou, která měla zároveň zablokovat dodávky případným konkurentům. Dá se však předpokládat, že letos Apple zatíží své dodavatele těchto komponentů o poznání více, protože nám nejspíš představí hned čtyři či dokonce pět produktů, které budou touto technologií vybaveny.

Uvidíme, jak tedy tento závod dopadne a zda se objeví skutečně první konkurenti s 3D senzory až zhruba za rok. Před nějakým časem se ale objevily informace o tom, že na podobném projektu pracuje již Samsung a svůj vlastní 3D senzor by rád dokončil nejpozději pro modely Galaxy S10, které vydá na začátku příštího roku. Pokud by se mu to podařilo, Apple by mu tak utekl “jen” o zhruba rok a půl. I to by byl ale velký úspěch.

face-id2

Dnes nejčtenější

.