Zavřít reklamu

V dnešním článku se podíváme na jednu velmi užitečnou funkcionalitu, kterou NAS QNAP TS-453BT3 nabízí. Jedná se o přítomnost plnohodnotného Thunderbolt 3 rozhraní, díky kterému můžete k NASu připojit libovolné kompatibilní zařízení a užívat si velmi vysokých přenosových rychlostí. Využití v praxi může být nespočet, v dnešním článku se podíváme na to, jak s rozhraním pracovat a jaké můžeme očekávat přenosové rychlosti.

Pokud máte doma (či ve firmě) nějaký NAS, obvykle jste s ním ve spojení v rámci lokální sítě. Vzhledem k povaze tohoto zařízení je prakticky nemožné, aby bylo k NASu napevno připojeno více počítačů najedou. Možné to je, ovšem v případě většího množství klientských počítačů to přináší problémy se správou všech těch datových kabelů. Většina NASů je navíc limitována tím, kolik zařízení k nim můžete napevno připojit. Rychlost komunikace s NASem je tedy přímo závislá na tom, jak rychlou sítí disponujete. Síťová komunikace však není jediným efektivním řešením, jak s daty mezi NASem a cílovým počítačem pracovat. V poslední době se čím dál tím více rozšiřuje rozhraní Thunderbolt 3, které umožňuje bleskový přenos dat který je leckdy rychlejší, než lokální internetová síť.

unnamed (2)

Námi testovaný NAS QNAP TS-453BT rozhraním Thunderbolt 3 disponuje a proto jsme se rozhodli, že provedeme malý test, ve kterém porovnáme rychlost komunikace mezi NASem a připojeným MacBookem (Pro, 2017) v několika odlišných scénářích. Metodologie testu je poměrně přímočará. V NASu se nachází dvojce datových úložišť s tím, že se každé skládá ze dvou disků zapojených do RAID 1 (simulace běžného typu zapojení vzhledem k zabezpečení dat, v případě použití RAID0 by byly přenosové rychlosti ještě o něco vyšší). První úložiště je složené ze dvou 1 TB HDD Seagate, druhé pak ze dvojce SSD Samsung 750 EVO 256 TB. Testovací soubory, které budeme pro měření využívat jsou dvojího typu. První je 4 GB videosoubor (1080p BR rip) za pomocí kterého budeme měřit rychlost sekvenčního čtení (a zápisu), druhým je pak složka (1,29 GB) s více než stovkou fotografií (.raw, 12+MB), která prověří náhodné čtení/zápis. Cílem testování je zjistit několik věcí. V první řadě to, jaký je rozdíl v rychlosti převodu souborů z NASu do Macu a to za použití TB3 rozhraní, či za použití klasického připojení přes WiFi (skrze b/g/n router se schopností max. rychlosti přenosu až 600 Mb/s [Asus RT-18U]).Dalším měřením pak bude porovnání rychlostí převodu mezi SSD RAIDem a HDD RAIDem. SSD disky disponují značnou rychlostní výhodou, ta se však může velmi rychle ztratit vzhledem k rychlosti použité datové sítě. Pojďme se ale podívat na data z měření.

unnamed (1)

V rámci prvního testu proběhne stažení (a nahrání) souborů z NASu do MacBooku za pomocí připojení skrze klasickou WiFi síť. Nejprve se podíváme na výsledky z HDD RAIDu. Stažení složky s fotkami trvalo 1:10 sekund s průměrnou rychlostí kolem 18,5 MB/s. Videosoubor se stahoval 3:33 sekund s průměrnou rychlostí 18,7 MB/s. Upload složky s fotografiemi přes WiFi trval 1:37 sekund s průměrnou rychlostí 13 MB/s a upload videa zabral 6:45 sekund s průměrnou rychlostí 9 MB/s. Doba nahrávání je podstatně vyšší, v tomto případě to můžeme přičíst zejména pomalejším rychlostem zápisu dvojce klasických pevných disků. Zde je také nutno podotknout, že upload do NASu funguje jen přes webové rozhraní v prohlížeči Chrome. Za pomocí Safari do tohoto NASu nic nenahrajete.

V případě SSD RAIDu byly výsledky poměrně překvapivé. Stažení složky s fotkami trvalo 1:10 sekund, tedy stejně jako v případě stahování z HDD. Download videa však trval 4:43 sekund, což je oproti HDD o 1:10 sekund pomalejší. Těžko říct, co se na tomto výsledku projevilo, na testované WiFi síti nebyl kromě těchto operací téměř žádný provoz. Co se týče nahrávání, složka s fotografiemi se na SSD RAID pole nahrála za 2:22 sekund (tedy opět pomalejší oproti HDD, tentokrát o 45 sekund), videosoubor pak za 6:03 sekund. V případě videa bylo nahrávání o 42 sekund rychlejší než v případě uploadu na HDD.

unnamed

Výsledky tohoto testu je třeba brát s rezervou, neboť neprobíhaly v „laboratorních“ podmínkách. Na používané WiFi síti bylo zapojeno několik dalších zařízení, naprostá většina z nich však byla v nečinnosti. Překvapující jsou horší výsledky zápisu na SSD RAID pole v případě nahrávání fotografií, stejně jako pomalejší download videa. Pojďme se však přesunout k testu, který na potenciální ovlivnění vnějšími vlivy netrpí.

V něm připojíme MacBook k NASu za pomocí Thunderbolt 3 kabelu (Belkin, 1m). Po krátkém nastavení v rámci systému macOS a aplikaci QFinder Pro je NAS připojený a veškeré svazky jsou viditelné ve Finderu. Výsledky tohoto testu jsou podstatně veselejší. Než vám je zde předložím je třeba podotknout, že jsem NAS připojoval do jednoho z levých TB3 portů, neboť ty vpravo (v případě 13″ TouchBar MacBooku Pro) nedisponují plnohodnotným počtem PCI-E linek, tj. nejsou tak „rychlé“.  Vraťme se ale k testování. Stažení složky s fotkami z HDD RAIDu trvalo 8 sekund (cca 170 MB/s), videosoubor se pak stahoval 20 sekund (cca 205 MB/s). V případě SSD RAIDu byly rychlosti ještě vyšší – fotografie se stahovaly 5 sekund (cca 260 MB/s), video 11 sekund (cca 375 MB/s).  Nahrávání z Macu do NASu bylo také velmi rychlé. Na HDD RAID se fotografie nahrávaly 9 sekund (cca 145 MB/s), video 26 sekund (cca 160 MB/s). V případě SSD RAIDu byly nahrávací časy fotek 7 sekund (cca 185 MB/s) a videa 21 sekund (cca 195 MB/s).

V případě připojení přes Thunderbolt 3 rozhraní je na první pohled viditelné, že jsou pryč limitace běžného WiFi připojení, co se přenosových rychlostí týče. Vzhledem k maximálnímu datovému toku TB3 (který je v ideálních případech max. 356 MB/s zápis a 516 MB/s čtení) také vynikly rozdíly mezi SSD RAIDem a HDD RAIDem. V obou případech byla práce s SSD polem o 20-50% rychlejší. Závěr je tedy poměrně jednoznačný. Thunderbolt 3 konektivita přináší velmi vysoké přenosové rychlosti a pokud pracujete s velkými objemy dat, toto zapojení vám ušetří velké množství času. Tento konkrétní NAS disponuje ještě 10GB datovou linkou, o té si však povíme v příštím díle :)

QNAP_TS-453BT3 (4)

Dnes nejčtenější

.