Zavřít reklamu

Apple se snaží získat patent na klávesnici bez kláves s detekcí síly stisku a s haptickou zpětnou vazbou. Americký patentový úřad obdržel patentovou přihlášku od cupertinské společnosti dne 31. srpna loňského roku, nicméně zveřejněn byl až 15. března letošního roku. V patentu je popsáno, že fyzické klávesy jsou nahrazeny skleněným displejem, který je vybaven několika systémy dotykového snímání.

Patent uvádí, že tradiční vstupy kláves postrádají flexibilitu pro přizpůsobení se expanzivním funkcím nabízeným novějšími zařízeními, operačními systémy a softwarem a nejsou schopny přizpůsobit se různým potřebám a preferencím uživatelů. Zatímco dotykové obrazovky nabízí uživatelům alternativní vstupy, plochý, nepružný vstupní povrch poskytuje uživateli malou či žádnou haptickou zpětnou vazbu.

Apple navrhuje, že vytvoří skleněnou klávesnici, jejíž vrchní vrstva skla bude disponovat systémem pro snímání síly pro různé vstupní oblasti a systémem dotykového snímání pro určení polohy prstů uživatele. Při každém stisknutí klávesy nastane haptická odezva.

Obrázky, které jsou součástí patentu, zobrazují periferní klávesnici, která používá dlouhý dotykový panel, na němž se objevují obrázky kláves. Jeden z obrázků ukazuje notebook, který vypadá, že jeho dolní část, která bývá obvykle rezervovaná pro klávesnici a trackpad, je nahrazena jedním velkým panelem.

V každém případě klávesnice bez kláves se mění v závislosti na potřebách uživatele. Uprostřed klávesnice je zobrazen trackpad a klávesy jsou rozvržené tak, aby byla pro uživatele co nejvíce ergonomická.

Obrovskou výhodou je, že taková klávesnice se dá použít na všechny MacBooky, a to bez ohledu na trh, na kterém se bude prodávat. Apple už nemusí myslet na změnu klávesnice v závislosti na konkrétní zemi, pouze displej zobrazí klávesnici přizpůsobenou zvolenému jazyku. Snadno si tak klávesnici změníte z české na azbuku. Zároveň by se mohla klávesnice měnit v závislosti na konkrétních aplikacích.

Apple zřejmě zkoumá alternativní způsoby, jak nahradit na MacBoocích fyzické klávesnice.

apple macbook keyboard patent fb

Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.