Zavřít reklamu

Systém iOS je již dlouhou dobu považován za jeden z nejbezpečnějších mobilních operačních systémů, do kterého je prakticky nemožné proniknout. Tato skvělá vlastnost má však i stinnou stránku, která spočívá právě v jeho nedobytnosti. Do iPhonů či iPadů se totiž nedaří proniknout ani bezpečnostním složkám, které z nich potřebují čas od času získat informace potřebné k objasnění různých zločinů. Jak se však zdá, způsob, jak se do zařízení s iOS dostat, přeci jen existuje.

Jednou (ne-li jedinou) ze společností, které dokáží zabezpečení systému iOS 11 prolomit a do telefonu se tak dostat, je i izraelská Cellebrite. Ačkoliv není o jejím způsobu prakticky nic známé a nevíme ani to, zda se dokáže dostat do všech generací produktů podporujících iOS 11 či je jejich způsob vázán dokonce na určitou verzi tohoto systému, určité kroky z minulých měsíců její um potvrzují. Služby této společnosti totiž již američtí vyšetřovatelé využili a podle všeho slavili úspěch. A jelikož je toto téma opravdu zajímavé, na detaily ohledně odemykání iPhonů se ředitele marketingu Jeremyho Nazariana je před pár dny vyptávali redaktoři časopisu Forbes.

Je potřeba fyzický přístup

Podle Jeremyho slov jsou schopnosti společnosti Cellebrite velmi užitečné, protože mohou výrazně pomoci eliminovat závažné bezpečnostní hrozby v jakékoliv komunitě. Ať už se jedná o vraždy, týrání dětí, prodej drog či zbraní nebo dokonce terorismus, díky možnosti odemknout iPhone pachatele bude jejich usvědčení daleko jednodušší. Pokud se však obáváte toho, že se příchodem určitého nástroje pro odemykání výrazně bezpečnost jablečných systémů sníží, pokusíme se vás uklidnit. Jeremy totiž potvrdil, že je k přístupu do telefonu potřeba fyzický přístup a tudíž nemusíte mít obavy z toho, že by se vaše informace dostali k někomu třetímu i přestože byste měli svůj produkt neustále při sobě. Celá technologie je navíc nejspíše velmi složitá, takže se nedá očekávat, že by jí v brzké době disponovalo více společností.

Pokud by vás však zajímaly detaily o tom, jak se společnost do telefonů dostává, musíme vás zklamat. Společnost se totiž své tajemství prozradit rozhodně nechystá. Kdyby se k tomu totiž odhodlala, nejspíš bychom se dočkali v brzké době bezpečnostní aktualizace ze strany Applu, která by vrátka pro průnik uzavřela, což by samozřejmě Cellebrite překazilo veškeré plány. Celkově pak cítí společnost povinnost pomáhat bezpečnostním složkám, se kterými hodlají v následujících měsících spolupracovat, jak jen to bude možné.

Těžko v tuto chvíli říci, jak vážně lze prohlášení Cellebrite brát. Pokud však našli skutečně do systému iOS vrátka, kterými do něj lze proniknout, zaslouží si rozhodně respekt. Nejspíš však nebude trvat dlouho a i tuto chybu Apple zalátá. Ve hře je však samozřejmě i varianta, že to již udělal.

FBI otisk prstu Apple

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.