Zavřít reklamu

Již několikrát jsme vás na našem webu informovali o tom, že byl Apple v minulosti opakovaně žádán vyšetřovateli z FBI o odemčení iPhonu pachatelů trestné činnosti. Jelikož je však odemčení telefonu podle Applu obrovským vniknutím do soukromí, podobné žádosti smetl vždy ze stolu a to i v případě, že se jednalo o telefony teroristů, kteří měli na svědomí desítky nevinných lidí. Jelikož však jsou za odemčení telefonu vyšetřovatelé ochotni vyplatit velké peníze, začalo se o toto téma zajímat několik zahraničních společností v čele s izraelskou Cellebrite.

Na Cellebrite se již v minulosti FBI právě kvůli odemčení telefonu obrátila a slavila úspěch. S příchodem iOS 11 však přišla pro společnost další výzva, jelikož bylo zabezpečení tohoto systému opět o pár úrovní propracovanější. Podle nejnovějších informací však již není problém prolomit ani ten.

Na úspěch Izraelců se zaměřili i redaktoři magazínu Forbes, kteří zjistili opravdu zajímavé věci. Podle anonymních zdrojů redaktorů si totiž podařil tento husarský kousek provést již v minulém roce, kdy Cellebrite odemklo na objednávku amerického ministerstva vnitra iPhone X, který měl údajně obsahovat informace o obchodu se zbraněmi. Bohužel však není jasné, co vše se podařilo z telefonu vytáhnout. Nabízí se totiž i varianta, že se Cellebrite dostane jen k určitým částem systému.

Ostatně, otazníků, které ve vzduchu s ohledem na toto téma visí, je více než dost. Další zdroj totiž tvrdí, že je Cellebrite schopno odemknout pouze iPhony 8, 8 Plus a X s iOS 11, což je poměrně limitující. Objevují se však i zprávy, které naznačují, že je možnost prolomení zabezpečení iOS 11 možná jen u jeho nižších verzí a novější verze systému už jsou proti těmto “útokům” imunní.

Apple nadšený nebude

Je jasné, že pokud je skutečně Cellebrite schopné odemknout jablečné zařízení s iOS 11, udělá Apple vše, co bude v jeho silách, aby bezpečnostní trhlinu, kterou společnost využívá, zacelil. Soukromí zákazníků, které je pro Apple prioritou, by totiž bylo touto skutečností solidně ohroženo a to si samozřejmě Apple nechce a ani nemůže dovolit. Jeho systémy jsou totiž ve světě považovány za jedny z nejspolehlivějších a nejbezpečnějších a tudíž je každá podobná kaňka velmi nepříjemná. Jak už jsem však psal výše, je možné, že jsou Izraelci schopni odemknout pouze starší verze iOS 11, protože již Apple svůj systém opravil.

Enter passcode screen of an iPhone running iOS 9
Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.