Zavřít reklamu

Určitě jste zaznamenali, že někteří prezentující nevyužívají k přepínání slidů v prezentaci samotný notebook nebo počítač, ale externí hardware. Může k tomu sloužit například již v nadpisu zmíněný iPhone, popřípadě Apple Watch společně s aplikací Keynote. Tuto funkci lze využít i v případě PowerPointu od Microsoftu a oficialních aplikací pro telefon a chytré hodinky, my si však ukážeme postup v Keynote z balíčku iWork od Applu, kde je vše velice jednoduché, jak je již u jablečné společnosti zvykem.

Pokud jste Keynote mezi svými aplikacemi nenašli, stáhnětě si ho pro macOS zde, iPhone zde a pokud chcete použít i ovládání z Apple Watch, přidáte ho po nainstalování Keynote pro iPhone v aplikaci Moje hodinky na vašem telefonu v sekci Dostupné aplikace na samotném konci úvodní stránky.

Povolení externích ovladačů

  1. Na Macu si spusťte aplikaci (naleznete ji v Launchpadu nebo vyhledáte pomocí Spotlightu – zkratka pro otevření Spotlightu je + mezerník).
  2. Otevřete si předvolby aplikace (v horním menu klikněte na Keynote a druhá položka je Předvolby, nebo použijte klávesovou zkratku + ,).
  3. Přejděte do záložky Ovladače, kde mezi nadpisem a zelenou ikonou přehrát uvidíte zapnutí, které povolíte.

Přidání iPhonu jako ovladače

  1. V aplikaci Keynote na iPhonu klikněte na ikonu telefonu a tlačítka přehrát v pravém horním rohu.
  2. Zvolte Pokračovat.
  3. Připojte zařízení ke stejné WiFi nebo propojte zařízení pomocí Bluetooth.
  4. Na Macu v záložce Ovladače vyberte zařízení, které chcete spárovat kliknutím na Spojit.
  5. Na obou obrazovkách se vám zobrazí kódy, ty porovnejte a pokud budou souhlasit, na Macu stiskněte Potvrdit.

Ovládání pomocí Apple Watch

  1. Pokud máte hodinky spárované s iPhonem, který jste si přidali jako externí ovladač, je vše připraveno k použití a nic víc nastavovat nemusíte.

Použití

  1. Na Macu v Keynote zvolte Nový dokument (můžete použít zkratku + N) a vytvořte několika stránkovou prezentaci, která vám bude sloužit pro demonstraci funkčnosti.
  2. V mobilní aplikaci nebo aplikaci pro Apple Watch klikněte na velké kruhové zelené tlačítko Start.
  3. Pokud používate iPhone, můžete si po spuštění pomocí druhé ikony zprava v horní liště zobrazit poznámky nebo třetí ikonou zprava zakreslovat přímo do prezentace. Je zde také možnost virtuálního laseru.

A takto jednoduché to celé je. Osobně bych ocenil více funkcí v aplikaci pro Apple Watch – například spuštění médií, pokud je slide obsahuje nebo možnost vrátit se o stránku zpět. Snad vám návod usnadní prezentování. Asi nejvíce jej využijete, když používáte projektor. Přeci jen je pohodlnější volně se pohybovat po místnosti a nemuset se stále vracet k počítači.

keynote iwork fb

Dnes nejčtenější

.