Zavřít reklamu

Dnes tady mám návod, který doopravdy stojí za to. Ani by mě nenapadlo, že může mít operační systém takovou funkci, která představuje možnost zobrazit si libovolný text na zamykací obrazovce vašeho MacBooku nebo Macu. Tato funkce se může hodit nejen v práci, kde se pracuje s velkým počtem MacBooků – místo toho, abyste si na MacBook zbytečně lepili nálepku s vaším jménem a číslem, jednoduše stačí, abyste si veškeré údaje napsali právě na zamykací obrazovku zařízení. Taktéž se může tato funkce hodit v případě, že MacBook ztratíte – stačí si na zamykací obrazovku napsat vaše identifikační údaje, telefonní číslo nebo mail a v případě, že ztratíte MacBook, získáte větší pravděpodobnost, že se se svým jablečným miláčkem ještě někdy shledáte. Pojďme se na to společně podívat.

Jak zobrazit libovolný text na uzamčené obrazovce?

Abychom si na zamykací obrazovku mohli napsat libovolný text, musíme prvně otevřít Terminál. Uděláme to buď tak, že si jej otevřeme ze složky Utility v Launchpadu a nebo v pravé horní části klikneme na ikonu lupy, která aktivuje Spotlight. Zde poté stačí napsat slovo Terminál a potvrdit klávesou enter. Po otevření okna do terminálu vložte následující příkaz:

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindowLoginwindowText „Text“

V příkazu samozřejmě nahraďte slovo „Text“ textovým řetězcem, který chcete, aby se na uzamčené obrazovce zobrazil. Po vložení příkazu stiskněte klávesu enter. Pamatujte ale, že uvozovky musí před a za textovým řetězcem zůstat. Výsledný příkaz může vypadat takhle:

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindowLoginwindowText „V případě nalezení mě kontaktujte na čísle 777 888 999.“

JELIKOŽ NÁŠ WEB ZOBRAZUJE JINÉ UVOZOVKY, NEŽ POUŽÍVÁ TERMINÁL V MACOS, JE NUTNÉ PŘÍKAZ  ZKOPÍROVAT Z TOHOTO ODKAZU!

Terminál si nyní od vás vyžádá heslo – proveďte. Psaní hesla může být v Terminálu trošku matoucí, jelikož se nezobrazuje, že byste něco psali. Zdání ale klame – jakmile heslo „naslepo“ napíšete, stiskněte klávesu enter. Voilà, a je hotovo. Nyní se už jen stačí odhlásit a zkontrolovat, že se váš text nachází na uzamčené obrazovce. Níže ještě přikládám galerii, kde je vše s obrázky vysvětleno.

Jak už jsem zmínil v úvodu, ani by mě nenapadlo, že tuto skvělou funkci operační systém macOS skrývá. Rozhodně se jedná o funkci, kterou by si dle mého názoru měli mít uživatelé možnost nastavit samostatně bez Terminálu, například někde v nastavení. Kdo ví, třeba se jednou této možnosti dočkáme. V případě ztráty zařízení by pak mohlo být jeho získání zpět o mnoho jednodušší.

zprava_zamcenaobraozvka_macos

Dnes nejčtenější

.