Zavřít reklamu

Kryptoměny a jejich těžba jsou v posledních měsících obrovským fenoménem. Není se však čemu divit. Šílenství, které rozpoutal svým výrazným posílením Bitcoin, totiž pohltilo opravdu spoustu lidí, kteří se nyní snaží na různých virtuálních měnách pohádkově zbohatnout. Mnohdy k tomu však využívají způsoby, které se vymykají i zákonům.

O tom, že se dá kryptoměna těžit prakticky na čemkoliv, se před pár dny přesvědčili i IT specialisté společnosti Tesla. Její cloudový systém totiž napadli hackeři a začali přes něj těžit právě kryptoměny. Na jejich nekalé praktiky jim však záhy přišla společnost RedLock, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, a Teslu na problém upozornila. Ta jej pak následně rychle vyřešila a “doly” hackerů uzavřela. Co přesně hackeři těžili však bohužel nevíme.

Podle zjištění Tesly se proniknutí hackerů na bezpečnosti vozidel ani klientů společnosti, kteří měli na úložištích svá data, neprojevilo. Určité problémy totiž prý vykazovaly jen automobily používané zaměstnanci společnosti a ani ty nebyly zasaženy nijak výrazně. Vypadá to tedy, že se hackeři pokusili z velké části jen a pouze obohatit o kryptoměnu. Ostatně, podobné pokusy se ve světě již několikrát objevily. Namátkou můžeme zmínit třeba těžbu kryptoměn skrze reklamy na YouTube či servery britské pojišťovny Aviva. Všechny tyto snahy však byly vždy poměrně rychle odhaleny, takže se hackerům zbohatnout nepodařilo.

Jak tedy můžete sami vidět, kvůli kryptoměnám, o kterých jsme před pár lety ještě prakticky netušili, se nyní nebojí někteří lidé riskovat dlouhé roky ve vězení či vysoké pokuty. Otázkou tak zůstává spíše to, zda se tento fenomén udrží na podobné úrovni i v následujících týdnech či měsících, nebo splaskne tak rychle, jako se před nějakým časem nafoukl.

Bitcoin

Zdroj: theverge

Dnes nejčtenější

.