Zavřít reklamu

Pravděpodobně budete souhlasit s tím, že jablečné produkty jsou poměrně drahé. Ukázkovým příkladem je iPhone X, jehož pořizovací cena se šplhá až na 1 149 dolarů, nebo iMac Pro, jehož našlapanou verzi včetně příslušenství ve vesmírně šedé barvě seženete za více než 13 000 dolarů. Sice je to spousta peněz, nicméně některé přístroje od cupertinské společnosti se prodaly i za větší sumy. Víte, který počítač se prodal za 1 000 000 dolarů?

Apple Lisa

Apple v roce 1983 představil jeden z prvních osobních počítačů Apple Lisa s revolučním grafickým uživatelským rozhraním. Apple prodával počítač za 9 995 dolarů a vzhledem k vysoké pořizovací ceně byl cílený především na firemní klientelu. Apple Lisa byl osazen procesorem Motorola 68000 s obnovovací frekvencí 5 MHz, 1 MB RAM a 5MB harddiskem.

Steve Jobs původně zapíral, že počítač pojmenoval po své dceři Lise Brennanové, nicméně nakonec se k tomu přiznal. Podle kalifornského giganta se však jedná o zkratku slovního spojení Local Integrated Systém Architecture. Jeden z posledních existujících počítačů Apple Lisa se na eBay prodal za 56 100 dolarů.

Apple II

Apple začal v květnu roku 1977 prodávat první mikropočítač Apple II, což byl zároveň první sériově vyráběný počítač. Zároveň se jednalo o poslední počítač, na kterém pracoval Steve Wozniak. Disponoval 8bitovým mikroprocesorem MOS Technology 6502, který běžel na frekvenci 1 MHz, 4 KB RAM (konfigurovatelnou až na 48 KB), kazetovým přehrávačem a podporou programovacího jazyka Integer BASIC zabudovanou do ROM.

Později počítač dostal 5,25palcovou disketovou mechaniku pro pohodlnější ukládání a nahrávání dat. Apple II se v roce 2011 prodal za 6 100 dolarů na eBay.

Wozův kufřík na nářadí

Do dražby se dostávají také různé nástroje, například kufřík na nářadí od Steva Wozniaka. Odhadovalo se, že se prázdný kufřík prodá za 3 000 až 5 000 dolarů, nicméně nakonec se kufřík vydražil za 7 000 dolarů.

Steve Wozniak byl spoluzakladatelem Applu, který bývá označován nějako jako druhý Steve z Applu. Původně pracoval ve firmě Hewlett-Packard, kde navrhoval kalkulátory, a potom založil se Stevem Jobsem Apple, kde pracoval do roku 1985.

50989

Logo Applu od Andyho Warhola

Andy Warhol byl americký malíř, grafik a filmový tvůrce. Namaloval logo cupertinské společnosti, které se prodalo na eBay za šílených 750 000 dolarů v roce 2015.

Macintosh-Ad-Warhol

Zboží s logem nakousnutého jablka

Začátkem 90. let dostali zaměstnanci kalifornského giganta boty od Adidasu, které byly ještě navíc ozdobené logem nakousnutého jablka. Zboží se začalo v loňském roce prodávat na eBay a vyvolávací cena byla 15 000 dolarů. Očekávalo se, že se boty prodají za 30 000 dolarů, ale nakonec nikdo na boty nepřihodil.

apple_sneakers_1.jpg.CROP_.promovar-mediumlarge

Do prodeje se ještě dostala mikina s čepicí. Jeden ze zaměstnanců Applu prodával dárek, který dostal od jablečné společnosti, na eBay za 2 025 dolarů.

lxjz1i42sk59gqt1sffg

Bluetooth headset pro iPhone

Bluetooth headset pro iPhone spatřil světlo světa v roce 2008. Souprava, která stála 99 dolarů, byla neuvěřitelně malá a dokázala vydržet až 5,5 hodiny. Avšak nefungovala příliš dobře. I navzdory problémům s kvalitou hovoru vyšlapal cestičku dnešním AirPods. Pokud si chcete do sbírky koupit Bluetooth headset pro iPhone, na eBay ho seženete od 300 do 500 dolarů.

iPhone-Bluetooth-Headset-2008

20th Anniversary Macintosh

Apple k dvacátému výročí od založení společnosti připravil speciální Macintosh, který se designem radikálně lišil od ostatních jablečných počítačů. Jednalo se o poměrně tenký stroj s LCD obrazovkou, které se v té době používaly u notebooků. Počítač byl dále vybaven stereo reproduktory s velkým subwooferem.

Součástí sestavy byla klávesnice, která se nápadně podobala klávesnici u PowerBooků. Součástí klávesnice byl ještě trackpad. Cupertinská společnost tehdy vyrobila pouze 12 tisíc kusů počítačů 20th Anniversary Macintosh. Jeden se objevil dokonce i v reklamě Českého Telekomu na připojení k internetu.

Často se tento počítač prodává za 1 000 dolarů, pokud je v dobrém stavu. Dokonce se do prodeje dostal ještě neotevřený počítač, který se prodal za téměř 2 000 dolarů. Za rekordní částku se však prodal v roce 1996, a to za 7 499 dolarů.

iPhone 2G

Apple v roce 2007 odhalil první iPhone, což byl vůbec první telefon cupertinské společnosti a první telefon běžící na operačním systému iOS. V době svého představení byl telefon vybaven nadprůměrným hardwarem, tedy procesorem Samsung S5L8900 a operační pamětí o velikosti 128 MB. Uživatelé měli k dispozici integrované flashové úložiště, přičemž v nabídce byly velikosti 4, 8 a 16 GB.

I když se iPhone začal prodávat teprve před více než deseti lety, už se prodává na eBay za poměrně vysoké ceny. Prodejci prodávají na eBay iPhone první generace za různé ceny, například za 6 650 dolarů, 5 820 dolarů a podobně. Vzhledem k tomu, že iPhone 2G hrál důležitou roli v revoluci smartphonů, jeho cena se postupem času bude zvyšovat.

Zlaté EarPods

Začínáme s těmi dražšími produkty, počínaje sluchátky EarPods. Sluchátka EarPods jsou k dostání ke každému iPhonu, nicméně tato sluchátka jsou trochu odlišná. Objevily se v aukci a vydražily se za neuvěřitelných 461 000 dolarů, a to především kvůli tomu, že byly pokryté 18karátovým růžovým zlatem. Jelikož existuje pouze jeden jediný pár na světě, není divu, že se vydražily za tak obrovskou částku.

N09014-5_web

Apple I

Prvním osobním počítačem Applu se stal Apple I, který navrhli Steve Wozniak a Steve Jobs. Vyrobili asi 200 počítačů, přičemž původní maloobchodní cena za jeden počítač, který disponoval 4 kB RAM, byla 666,66 dolarů.

Apple I nebyl určen do kanceláří anebo na hraní, protože se v podstatě jednalo o soubor obvodů, které dokázal sestavit pouze opravdový nadšenec do mikropočítačů a elektronických zařízení. Dokonce nebyl vybaven ani žádným programem, a tak si vše musel udělat uživatel sám. Apple I neměl ani skříňku, napájecí zdroj, klávesnici či displej.  I přesto se jednalo o velice úspěšný počítač, díky němuž se obrat Applu za první rok přiblížil k milionu dolarů.

Apple I se nyní prodává za stovky tisíc dolarů. V roce 2014 byl prodán zájemci za neuvěřitelných 905 000 dolarů.

apple I

Product(RED) Mac Pro

Apple připravil také ohromující červený Mac Pro, který sice nemá tak dlouhou historii jako Apple I anebo Apple II, nebyl zlatý, nenakreslil ho Andy Warhol, ani nebyl revoluční, ale i tak se vydražil za neuvěřitelných 977 000 dolarů.

Mac Pro navrhli Jony Ive a Marc Newson pro dobrou věc. Původně se odhadovalo, že se prodá za 40 000 až 60 000 dolarů, nakonec se však cena štíhlého červeného stroje vyšplhala na neuvěřitelných 977 000 dolarů.

Pocitac Apple Lisa

Zdroj: iDropNews, Low end Mac, Wikipedia, AppleInsider

Dnes nejčtenější

.