Zavřít reklamu

Apple během prvního fiskálního čtvrtletí roku 2018 urychlil investice do výzkumu a vývoje, přičemž vynaložil více než 3,4 miliardy dolarů na nové zaměstnance a iniciativy, díky nimž si cupertinská společnost udrží konkurenceschopnost na rychle se rozvíjejícím technologickém trhu.

Apple za první fiskální čtvrtletí letošního roku, tedy za říjen, listopad a prosinec, dosáhl tržeb ve výši 88,3 miliard dolarů. Znamená to tedy, že částka 3,4 miliardy představuje takřka 4 % čistých tržeb společnosti. Od září vzrostla částka o 410 milionů dolarů, přičemž celkový meziroční nárůst byl 536 milionů dolarů.

Apple však neprozradil podrobnější informace o projektech, na které peníze vynaložil, ale řekl, že investice směřuje na vývoj nových a aktualizovaných produktů a služeb, které jsou základem obchodní strategie společnosti.

Během roku 2018 plánuje vynaložit více než 10 miliard dolarů na oblast výzkumu a vývoje. Společnost poprvé překročila hranici 10 miliard dolarů v roce 2016, kdy výdaje na výzkum a vývoj představovaly 5 % z celkových čistých tržeb. Pro srovnání, v letech 2014 a 2015 se jednalo o 3 %.

To, že se zvýšily výdaje na výzkum a vývoj pouze ukazuje, že Apple pracuje na projektech, které přesahují rutinní údržbu produktu. Potenciální oblasti výzkumu zahrnují rozšíření inovací v oblasti rozšířené reality, která je v současné době omezena na ARKit, ale v budoucnu bychom se mohli dočkat nové hardwarové kategorie zaměřené právě na rozšířenou realitu. CEO Applu Tim Cook v rozhovorech, které poskytl v průběhu loňského roku, několikrát vyjádřil nadšení pro technologii rozšířené reality.

Dále Apple investuje do pozůstatků projektu Project Titan, v rámci něhož plánoval vybudovat samostatnou automobilovou platformu. Ale nakonec z projektu sešlo a rozdělil se na několik menších týmů, a tak se nyní společnost zaměřuje na autonomní technologii pomocí specializovaných senzorových zařízení a softwaru nainstalovaném v testovacích vozech Lexus.

V neposlední řadě Apple investuje do různých firem. Ve čtvrtek finanční ředitel Luca Maestri uvedl, že společnost získala v průběhu roku 2017 devatenáct malých firem.

Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.