Zavřít reklamu

Krátce po představení AirPods se s zcela bezdrátovými sluchátky doslova roztrhl pytel. Apple samozřejmě nebyl první, v mnohém podobná sluchátka měl ve svém portfoliu Samsung už poměrně dlouho, ale právě po AirPods se přidala celá řada dalších výrobců. Mezi ně se zařadila i známá firma Bang & Olufsen, která si získala v odvětví sluchátek a reproduktorů významné jméno. Jejich zcela bezdrátová sluchátka BeoPlay E8 jsou si s AirPods v mnohém podobná, ale zároveň jsou schopna nabídnout i něco navíc. Právě proto jsem si nemohl nechat ujít ani jejich test, obzvlášť proto, že vlastním AirPody, které jsem si zamiloval. Pojďme se tedy podívat, jak si u mě E8 vedla a v čem jsou lepší, popřípadě horší než AirPods.

BeoPlay E8 hned na první pohled zaujmou svým designem, na kterém se pro zajímavost podílel skandinávský návrhář Jakob Wagner. Vzhled sluchátek se jednoznačně povedl a E8 svým provedením zaujmou především ty, kterým nevyhovují AirPods. Jedná se totiž o špuntová sluchátka, kdy v balení dostanete 4 páry špuntů různých velikostí, a tak se žádný zákazník nemusí bát, že by mu E8 neseděla. Samotné pecky jsou poměrně velké a po nasazení z uší částečně vyčnívají, rozhodně však na sebe nepoutají tolik pozornosti jako AirPods. Navíc se není čemu divit, baterie a potřebné čipy se někam vměstnat musely. Zatímco Apple nutné místo vyřešil vyčnívající nožičkou, BeoPlay vsadil na větší rozměr pecky.

Na vnější straně obou pecek se nachází dotyková plocha, skrze kterou se pomocí gest sluchátka ovládají. Tím se tak hned dostáváme k hlavnímu benefitu E8 oproti AirPods. Zatímco Apple vsadil na gesta pomocí poklepání, BeoPlay naopak viděl větší smysl v ovládaní prostřednictvím dotyků. Díky tomu tak můžete skrze gesta nejenom přeskakovat skladby, pozastavovat je či opětovně spouštět nebo aktivovat Siri, ale hlavně také snižovat a zvyšovat hlasitost, což mi u AirPodů schází. Samozřejmě to částečně kompenzují Apple Watch, ale ani jejich použití, obzvlášť v zimních měsících, není tak pohodlné. BeoPlay E8 si touto přidanou hodnotou u mě určitě získala kladný bod.

BeoPlay E8 gesta

Jakmile si vyberete vhodné špunty a seznámíte se s ovládáním, přijde na řadu poslech hudby. Kvalita zvukového projevu je přibližně srovnatelná s AirPods. BeoPlay E8 jen nemají tak výrazné basy, naopak ale o něco lépe zvládají středy a výšky. Nicméně od bezdrátových sluchátek této velikosti nemůžeme očekávat zázraky, a ani profesionálům v Bang & Olufsen se žádná kouzla nepovedla. Na běžný poslech při chůzi ve městě nebo během jízdy do školy či práce hromadou dopravou jsou naprosto ideální. Poslouží hlavně v hlučnějším autobuse nebo vlaku, jelikož díky špuntům jé téměř dokonale odpojíte od vnějšího světa v podobě hlučného motoru nebo hlasitých spolucestujících a vychutnáte si svou oblíbenou muziku.

BeoPlay E8 mají v sobě zabudovaný i mikrofon, tudíž s nimi můžete bezproblémově volat, dávat příkazy Siri nebo diktovat zprávy. Mikrofonem disponují obě pecky, samostatně je ale možné používat jenom pravé sluchátko, které je hlavní a přeposílá signál do levého sluchátka. Avšak kvalita mikrofonu je velmi slušná – druhá strana vás při volání slyší dobře a diktování je také zcela bezproblémové.

BeoPlay E8 mikrofony

Pro mnohé je při výběru sluchátek této kategorie podstatná výdrž baterie. Jejímu testování jsem se proto věnoval poměrně důkladně. Výrobce slibuje 4-hodinovou výdrž na jedno nabití a dalších 8 hodin díky nabíjecímu pouzdru. Na základě mých testů je ale realita o poznání lepší. Sluchátka jsem nechal bez ustání přehrávat několikahodinový playlist na poloviční hlasitost a vždy jsem se při plném nabití dostal na výdrž 5 hodin (konkrétně v rozmezí 4:51 až 5:02).

Podobně jako k AirPodům, i k BeoPlay E8 dostanete nabíjecí pouzdro. Bang & Olufsen se jej rozhodl pojmout o něco elegantněji, a tak je pouzdro potaženo kůží. Na jeho straně je uchyceno gumové poutko a vzadu se pak nenápadně skrývá micro-USB port a dvě diody informující o aktuálním stavu během nabíjení. Pouzdro je vybaveno baterií o kapacitě 365 mAh a zvládne tak sluchátka nabít plně dvakrát, což přesně odpovídalo i při reálném testování. Z úplného vybití se sluchátka na 100 % nabijí přesně za hodinu a čtvrt. Plné dobití poznáte tak, že dioda uvnitř pouzdra přestane blikat. Samotné pouzdro se pak skrze přiložený micro-USB kabel (dlouhý 1,2 metru) nabije na 100 % přibližně za hodinu a tři čtvrtě.

Produkty z řady Beoplay můžete propojit se stejnojmennou aplikací ve vašem iPhonu, ve které pak nejen že vidíte aktuální nastavení a výdrž baterie, ale můžete dělat ještě něco navíc. Věcí, kterou ze samotných sluchátek udělat nemůžete je ekvalizér, ovšem ne klasický, který znáte například ze svého iPhonu, ale ekvalizér, ve kterém nastavujete své pocity nebo to co právě děláte a sluchátka se tomu následně snaží přizpůsobit zvuk. Můžete tak nastavit čtveřici módů Relax, Bright, Warm a Excited, pomocí kterých sluchátka změní zvuk, aby co nejpřesněji vyhovoval vašim potřebám. Stejně tak je možné si nastavit další čtyři módy podle toho, co zrovna děláte. Osobně ekvalizéry nepoužívám, protože chci slyšet hudbu přesně tak, jak ji umělec nahrál, ovšem v tomto případě je ekvalizér zábavný, a tak snadný na ovládání, že si tam zkrátka před spaním ten mód Relax rádi zapnete.

Závěr

BeoPlay E8 jsou podle mého názoru schopným konkurentem pro AirPods, avšak stále mají co dohánět. Ačkoli výdrž baterie není vůbec špatná, na AirPods nestačí. Podobně i rychlost nabíjení E8 a schopnost pouzdra sluchátkům dodat jen další dvě plná nabití za AirPody pokulhává. I senzory pro detekci ucha sluchátkům chybí, a tak pokud je z uší vyndáte, nepřestanou automaticky přehrávat hudbu tak jako AirPods. Na druhou stranu potěší široká škála gest, včetně možnosti regulovat si hlasitost. Právě to spolu s faktem, že si nemusíte mezi jednotlivými funkcemi vybírat tak jako u AirPodů, je hlavní výhoda BeoPlay E8. Klíčovou vlastností jsou i vyměnitelné špunty a především pak design, který mnohým vyhovuje daleko více, než tvar AirPods. V konečném důsledku je ale víceméně rozhodující cena, kdy za BeoPlay E8 zaplatíte o 2 000 korun více než za AirPody.

BeoPlay E8 FB

Dnes nejčtenější

.