Zavřít reklamu

Skandál s vadnými procesory začíná nabírat na nebývalých obrátkách. Ačkoliv se ze začátku hovořilo pouze o problémech Intelu, který svými vadnými procesory zamořil svět a jejich opravnou aktualizací zpomalí většinu světových počítačů, vyplulo na povrch i to, že se chyba týká i procesorů ARM a AMD. Dosah problému je tak mnohem větší, než se původně myslelo.

Hned na úvod si musíme celou zápletku lehce rozklíčovat. Chyby, které se v procesorech nachází, jsou totiž trochu rozdílné, dopad však mají víceméně stejný. Zatímco chybou Meltdown trpí jen procesory od Intelu, respektive jejich valná většina, chybu Spectre v sobě prý mají prakticky všechny moderní procesory, tedy i Intel, ARM a AMD. Ačkoliv fungují obě chyby rozdílně a hackeři mají daleko lehčí přístup k datům přes Meltdown, vytěžit z nich jde určitým způsobem totéž – citlivá data, která mohou být zneužita.

Bezpečnost uživatelů je však samozřejmě pro většinu společností využívajících tyto procesory na prvním místě a na aktualizacích již pracuje. Ty ale s sebou přináší ruku v ruce na některých systémech znatelné snížení výkonu počítače či telefonu, protože čipy ARM jsou využívány z velké části právě v telefonech, tedy i v iPhonech či iPadech.

Buďte obezřetní při stahování aplikací

Včera večer vydal Apple oficiální prohlášení, ve kterém se pokusil závažnost chyb Meltdown a Spectre na jeho systémy vysvětlit. Podle jeho slov jsou vadnými procesory skutečně zasaženy i jeho produkty, nicméně již většinu z nich opravil aktualizací. Přesto však jablečná společnost radí, aby byli uživatelé obezřetní a například aplikace stahovali jen z důvěryhodných zdrojů. Chyba Spectre totiž právě stažení aplikace, která jí umožní proniknout hluboko do systému, vyžaduje. Podle slov Applu však doposud žádné náznaky proniknutí do jablečných zařízení nezaznamenala. To samé pak platí i pro výkon jablečných zařízení, který se též po bezpečnostních aktualizacích nezhorší.

V závěru svého prohlášení pak Apple vysvětluje, o jak závažné chyby se vlastně jedná a své zákazníky se možná snaží trochu uklidnit tvrzením, že chyba Spectre, kterou iPhony obsahovaly, je velmi těžko zneužitelná, tudíž není důvod k obavám. Ty nejpalčivější problémy byly navíc aktualizacemi iOS 11.2, macOS 10.13.2 a tvOS 11.2 zalátány. Obavy už tak nejspíš skutečně na místě nejsou.

Není pochyb o tom, že se jedná o skutečně závažný problém, který se dotkne celého světa. Nechme se tedy překvapit, co nám přinesou následující dny a hodiny. Vývoj celé kauzy je totiž poměrně zajímavý a za pár hodin se rozrostl na rozměry, které nikdo nečekal.

macbook-pro-2016-fb-7

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.