Zavřít reklamu

Ráno jsme vás na našem webu informovali o obrovském problému společnosti Intel. V jejich procesorech totiž objevili odborníci velmi závažnou chybu, která útočníkům umožňuje do počítače vniknout a získat z něj například různá hesla. Situace je velmi vážná i kvůli tomu, že se týká všech tří nejrozšířenějších operačních systémů, tedy Windows, macOS a Linux. Záplaty, které tento problém vyřeší jsou sice již na cestě, přináší však s sebou další velmi závažný problém.

Uživatelé Linuxu si výrazně pohorší

Doposud se počítalo s tím, že záplaty přinesou počítačům ruku v ruce krom zvýšení bezpečnosti i snížení výkonu. To se však podle měření týkalo jen systémů Linux a Windows, které se měly výkonnostně propadnout v některých úlohách zhruba o 15 až 30 %. Podle nejnovějších informací by měl ale být výkonnostní propad počítačů s Windows či Linux a procesory Intel daleko markantnější. Nová měření totiž ukazují, že se v některých úlohách výkon propadl až o neuvěřitelných 51 %. Takovýto pokles zaznamenali výzkumníci například při práci s různými databázemi. Naopak u editace fotografií či videa by neměl být pokles výkonu prakticky znatelný, jelikož se sníží řádově o jednotky procent. Ani to ale samozřejmě není v konečném důsledku nikterak příjemné.

Uvidíme, jak efektivně se tedy podaří tento opravdu rozsáhlý problém vyřešit. Jelikož jsou však procesory od Intelu využívány opravdu v hojné míře po celém světě, znamenal by propad výkonu většiny počítačů po světě velký problém, který by jejich uživatelé nesli samozřejmě velmi nelibě. Snad se tedy podaří problém vyřešit tak, že se nebudeme s jeho následky potýkat ještě dlouhé měsíce. Útěchou nám tak může být alespoň to, že se počítačů snižování výkonu podle všech dostupných informací netýká a že jsou přístupová vrátka, která umožnila hackerům do počítače proniknout, Applem zabedněna už od poslední prosincové aktualizace 10.13.2.

logo Intel

Zdroj: novinky

Dnes nejčtenější

.