Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na bezdrátová Bluetooth sluchátka JBL E65BTNC. Na základě názvu je možné rozklíčovat, z jakého segmentu sluchátka pochází a o co vlastně jde. Sluchátka z řady E-Series jsou jakousi střední třídou (Oproti například řadě Everest), která by měla nabídnout zajímavý poměr funkcí vůči ceně. Tento model tomuto popisu rozhodně odpovídá a právě o tom bude dnešní recenze. Vzhledem k tomu, že jsme minulý týden testovali sluchátka JBL Everest Elite 750NC, budu v textu často srovnávat, neboť se dnes testovaný (a podstatně levnější model) ke svému dražšímu sourozenci často přibližuje.

Oficiální specifikace

Tak jako vždy, začněme pohledem na oficiální specifikace produktu. O zvukovou stránku věci se v případě E65BTNC starají 40mm drivery s frekvenčním rozsahem 20Hz -20kHz, citlivostí 95dB, maximální hlasitostí 108dB a impedancí 32Ω. Jako většina bezdrátových sluchátek nabízí integrovaný mikrofon pro telefonování. O bezdrátovou konektivitu se stará Bluetooth 4.1, o výdrž pak integrovaná baterie s kapacitou 610mAh, která by měla stačit na 24 hodin poslechu přes BT (15 hodin se zapnutým aktivním potlačením okolního hluku – ANC). K plnému nabití budete potřebovat zhruba dvě hodiny. Sluchátka váží 258 gramů a jsou k dispozici v černé, bílé a modré barevné variantě.

e65btnc (5)

Balení

Balení je standardní a odpovídá ostatním produktům z nabídky společnosti JBL. Na krabici se dozvíte všechny podstatné informace o sluchátkách, které jako potenciální zákazník potřebujete vědět. Obsah balení odpovídá cenové relaci, ve které se s tímto modelem pohybujeme. Kromě sluchátek jako takových zde najdeme ještě nabíjecí kabel, návod a další dokumentaci. Transportní obal se zde bohužel nenabízí.

Zpracování

Zpracování sluchátek je na velmi dobré úrovni, i když se s posledně testovaným modelem nedá příliš srovnávat – alespoň co se použitých materiálů týče. V podstatě celá sluchátka jsou potažena látkou, až na některé plastové detaily. Ty však působí kvalitně a decentně, sluchátka tak jako celek působí solidním dojmem. Pozitivní vlastností je absence jakéhokoliv vrzání těla sluchátek, tlačítka (a jejich chod) je také zcela v pořádku. Co se týče zpracování ovládacích prvků, v tomto modelu mi přijde lépe provedené, než u minulý týden testovaného modelu Everest Elite 750NC. V oblasti zpracování tedy není co vytknout.

e65btnc (4)

Ergonomie a ovládání

Ergonomie je také velmi pozitivní stránkou sluchátek. Jedná se o klasická over-ear sluchátka, díky poněkud tužšímu tělu však na hlavě drží podstatně lépe, než již zmiňovaná Everest Elite 750. Zakřivení hlavového mostu je o něco více uzavřené než u sluchátek minulý týden, což způsobuje lepší přiléhání k hlavě posluchače. Sluchátka tak lépe filtrují okolní zvuk (už samy o sobě tímto způsobem) a umí si také lépe poradit například se slunečními brýlemi. To vše bez kompromitace pohodlí, které je jen o něco málo horší, než u posledně testovaného prémiového modelu.

Polstrování náušníků je hluboké a příjemně měkké, polstrování hlavového mostu je o něco tvrdší, ale naprosto dostačující. Obecně nejsou sluchátka tak pohodlná, jako byla ta minulý týden, rozdíl je však malý. Navíc je vykoupený lepším držením na hlavě a lepším utěsněním kolem uší. V tomto případě musím hodnotit lépe, než tomu bylo posledně. Ani v tomto případě není problém absolvovat několikahodinový poslech. Náušníky poskytují dostatečnou míru rotace k tomu, aby se přizpůsobily každému. Co je také oproti posledně lepší, je velikost sluchátek. Když je máte na hlavě, působí mnohem více kompaktnějším dojmem než Everest Elite 750NC. Sluchátka jsou více přiléhavá a díky použitým materiálům nepřitahují takovou pozornost (alespoň v černé barvě). V tomto případě jde tedy o jasné plus.

Ovládání je jednoduché a odpovídá tomu, na co jsme v tomto segmentu zvyklí. Veškeré ovládací prvky se nachází na pravém náušníku a najdeme zde klasický on/off slider s notifikační diodou, play/pause, ovládání hlasitosti, tlačítko pro párování a tlačítko pro vypnutí/zapnutí ANC. Tento model nedisponuje podporou externí aplikace, tudíž nemá programovatelná tlačítka a jiné funkce, které jsou s externí aplikací spojené. I v tomto případě mi subjektivně přijde, že je výdrž lepší, než výrobcem deklarovaných 15 hodin.

e65btnc (3)

Zvuková kvalita

Zvuková kvalita sluchátek je velmi podobná té, z top modelu Everest Elite 750NC. V některých ohledech mi přišel model E65BTNC dokonce ještě lepší. Při vypnutém ANC je zvuk v podstatě totožný, malé rozdíly jsou opravdu dílčí a v tomto případě bude hrát větší roli subjektivní vnímání každého ucha, než nějaké zobecnění při hodnocení zvukového projevu. Při zapnutém ANC je zvuk také velmi podobný, nějaké rozdíly se ovšem najdou. V případě E65BTNC zvuk o něco více odpovídá klasickému ekvalizéru do „V“. Basy a výšky tedy dominují a střední pásmo je v pozadí. Vzhledem k tomu, že se v tomto případě nedá nastavený ekvalizér nijak měnit, vám musí zvuk sednout, nebo se porozhlédněte po jiném modelu.

Díky lepšímu utěsnění sluchátek jsem nezaznamenal problémy, které se objevily u modelu 750NC. I na nejvyšší hlasitost se neobjevovaly žádné zvukové deformace a sluchátka hrála stále stejně (dobře), jako při hlasitostech nižších. Proto mi přišla v tomto ohledu subjektivně lepší, než minulý týden testovaná vlajková loď. Pokud hledáte referenční zvuk, podívejte se jinde. Pokud vám však „moderní“ pojetí zvuku nedělá problém, JBL E65BTNC hrají opravdu slušně.

e65btnc (2)

Záver

Když mi na stole přistál balík s produkty JBL, možná tak trochu neprozřetelně jsem začal od vlajkové lodi, minulý týden testovaných sluchátek JBL Everest Elite 750NC. Ta hrála poměrně dobře, nabízela skvělé zpracování, komfort, ergonomii používání a tak dále. Také si za ně výrobce účtuje osm tisíc korun. Dnes testovaná sluchátka JBL E65BTNC toho nabízí o něco málo méně. Ano, materiály nejsou tak prémiové, chybí podpora externí aplikace a dodávané příslušenství – vlastně žádné není. Ve finále však hrají velmi podobně a v některých ohledech jsou oproti 750NC (subjektivně) ještě lepší. A to stojí o více než dva tisíce korun méně. Pokud bych si měl mezi těmito modely vybrat, jednoznačně sáhnu po dnes testovaném kusu. Poměr cena/výkon je v tomto případě neporovnatelně lepší.

JBL E65BTNC si můžete zakoupit za 4 790 korun/179 euro zde: Černé CZ, Černé SK, Bílé CZ, Bílé SK, Modré CZ, Modré SK

e65btnc (1)

Dnes nejčtenější

.