Zavřít reklamu

Apple spustil spustil své vlastní mapy v roce 2012, nicméně hned od začátku byla kritizována kvalita a pokrytí mapových dat. Společnost sice pracuje na nápravě a snaží se neustále mapy zlepšovat, avšak následující srovnání ukazuje, kolik práce musí ještě vynaložit, aby předčila Google Maps.

V poměrně rozsáhlé eseji kartograf Justin O’Beirne vysvětluje evoluci mapových dat Applu a Googlu. O’Beirne nejenže přispívá do Apple Maps, ale také promluvil na konferenci Google I/O na téma týkající se kartografického designu. V rámci srovnání vysvětluje, že konkurenční výhodou Googlu je, že strávil neuvěřitelné množství času shromažďováním potřebných dat, a tím si vytvořil vlastní datovou knihovnu.

Google Maps spatřily světlo světa v roce 2005 a o dva roky později byla přidána funkce Street View. Apple Maps s mapovými podklady od Applu se poprvé objevily na vývojářské konferenci WWDC v červnu roku 2012 a staly se součástí iOS 6, který byl pro veřejnost vypuštěn v září téhož roku.

O’Beirne v podrobné analýze uvádí, že Google nepřetržitě přidává do svých map další údaje, neboť chce zvýšit úroveň přesnosti, a tak na mapách najdete i detaily jako garáže, přístřešky, mnohdy i vstupní schody. Snímky uvedené níže ukazují dvě stejné oblasti, ale je vidět velký rozdíl mezi Google Maps a Apple Maps. Apple se nezabývá takovými detaily jako Google, za což je kolikrát kritizován.

Dále O’Beirne vysvětluje, že Google vytváří mapová data pomocí satelitních snímků, zatímco Apple je získává od třetích stran, jako je například TomTom. Google vlastní velkou datovou knihovnu, a tak si dokáže vygenerovat vlastní metadata, která potom používá k extrapolaci ještě více metadat, což je jeho konkurenční výhoda. Celá esej stojí určitě za přečtení. Obsahuje spoustu snímků a ilustrací.

Apple se v posledních letech snaží zlepšt své mapy, a tak vývíjí technologii pro mapování interiéru a nasadil sérii vozidel pro shromažďování mapových dat. Jedním z důvodů, proč se jablečná společnost rozhodla pro vylepšení svých map, může být skutečnost, že pracuje na vlastním autonomním systému, ke kterému potřebuje co nejpřesnější mapy.

Google Maps apple Maps fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.