Zavřít reklamu

Displej iPhonu X přes téměř celou přední část je nádherný a fakt, že se Apple rozhodl konečně po tolika letech vsadit na design s minimálními rámečky, vítáme s plnou náručí. Spolu s tím ale přišlo i jedno velké negativum – panel je při pádu telefonu na zem náchylnější na prasknutí více než kdykoli předtím. I proto určitě není na škodu vsadit na další ochranu v podobě tvrzeného skla. Osobně mám dobrou zkušenost s sklem PanzerGlass, které jsem nalepil i na loňskou sedmičku a zachránilo mi displej při jednom nehezkém incidentu. Právě proto jsem se pro stejnou značku rozhodl i letos v případě iPhonu X. A právě o PanzerGlass sklíčku pro „desítkový“ iPhone si v dnešní recenzi povíme a shrneme si jeho klady i zápory.

V balení kromě skla najdeme již tradičně zvlhčený ubrousek, hadřík z mikrovlákna, samolepku pro odstranění posledních smítek prachu a také návod, ve kterém je postup instalace skla popsaný i v češtině. Aplikace je pak velice jednoduchá a prakticky identická s jinými skly. Nejprve se zvlhčeným ubrouskem otře celý displej a tím se zbavíme největších nečistot, následně hadříkem z mikrovlákna vyleštíme displej a odstraníme tak veškerou vlhkost a otisky prstů, v případě nutnosti pak ještě můžeme pomocí samolepky odstranit poslední smítka prachu. Následně stačí ze skla odstranit první fólii, přiložit jej na displej, zatlačit na střed skla, aby přilnul k displeji, odstranit druhou fólii a poté už jen odstranit zbývající vzduchové bubliny tím, že je vytlačíme směrem k okrajům. Přiznávám ale, že právě poslední bod mi dal hodně zabrat a strávil jsem nad ním tři čtvrtě hodiny.

Výhodou samotného skla jsou mírně zaoblené hrany, které kopírují křivky okrajů displeje iPhonu. Potěší i další vlastnosti v podobě tloušťky 0,4 mm a až 9krát vyšší tvrdosti oproti běžným ochranným sklům. Benefitem je také menší náchylnost na usazování otisků prstů, která je zajištěna speciální oleofóbní vrstvou.

Je tu ale i jedna menší nevýhoda. Po aplikaci skla si okamžitě řekla o pozornost plejáda senzorů skrytá v horním výřezu. Sklo má totiž v místě výřezu průhledná místa, aby pochopitelně nezakrývalo přední kameru a všechny senzory potřebné pro Face ID. Jestliže jste si na výřez horko těžko zvykali, po nalepení skla bude jako pěst na oko. Nicméně, ve výsledku se jedná jen o minimální daň za kvalitu a stoprocentní funkčnost, a navíc na stejný problém narazíte u jakéhokoli tvrzeného skla pro iPhone X.

Jinak ale PanzerGlass není co vytknout. Face ID funguje skrze ochranu funguje naprosto skvěle a stejně tak i 3D Touch. Problém není ani s gesty, při jejichž provádění vás neřežou okraje sklo právě díky zaobleným hranám. Chválím i kompatibilitu s obaly, což nebývá u podobně zaoblených skel standardem. Po nalepení PanzerGlass jsem vyzkoušel dva různé kryty (jeden minimalistický a druhý robustní) a ani jeden z nich sklo nenadzdvihoval.

PanzerGlass iPhone X FB

Dnes nejčtenější

.