Zavřít reklamu

O tom, že jsou chytré telefony ve světě rok od roku oblíbenější, nemůže být pochyb. Podle nejnovějšího výzkumu trhu společnosti Gartner už ale máme dokonce jasno i v tom, jak si vedli jednotliví výrobci meziročně ve třetím čtvrtletí.

Pořadí, které nám průzkum prozradil, je víceméně klasické. První místo si za prodeje ve třetím čtvrtletí s velkým náskokem obhájil jihokorejský Samsung, za kterým je se svými téměř dvanáctiprocentním podílem na trhu Apple. Třetí místo pak získal Huawei, čtvrté Oppo a na páté se vyšvihlo Xiaomi.

chartoftheday_12079_smartphone_market_share_n

Do výsledků se podepsalo čekání na nový iPhone X

Ačkoliv jste možná z umístění Applu lehce zklamaní a říkáte si, že je jeho věčně druhé místo již takovým evergreenem, měli byste na něj nahlížet spíše jako na úspěch. Do prodejů v třetím čtvrtletí se totiž velkou měrou promítlo i čekání mnoha jablečných uživatelů na iPhone X, jehož prodeje odstartovaly teprve před necelým měsícem. Kdyby však spustil Apple prodeje dříve (a měl dostatek kusů na uspokojení poptávky), nejspíš bychom se dočkali čísel o několik jednotek vyšších.

I přes očekávání iPhonu X si však Apple meziročně o pár setinek polepšil. Vzhledem k výraznému růstu čínského Huaweie je však nejspíš jen otázkou času, kdy se Apple přesune ze stříbrné příčky na bronzovou. I Huawei totiž zažívá zlaté časy a se svými modely sklízí po světě slova chvály. Není se však čemu divit. Jeho portfolio produktů je opravdu široké a vybere si z něj jak úplný začátečník, tak i uživatel náročnější.

Uvidíme, jaká čísla nám Apple a potažmo i jiné analytické společnosti představí na začátku příštího roku. Už teď je jisté, že se do nich výraznou měrou promítnou prodeje iPhonu X. Bude to však opravdu až tak výrazné, jak slyšíme ze všech stran okolo? Uvidíme.

camera_iphone8_fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.