Zavřít reklamu

Člověk zodpovědný za podobu jablečných produktů Jony Ive nedávno poskytl další rozhovor, tentokrát pro magazín Smithsonian Magazine. Šéf designového oddělení cupertinské společnosti prozradil další zajímavosti o iPhonu X a Apple Parku a rozpovídal se o své lásce ke kresbě a o neobvyklém vánočním dárku, který dostal jednou od svého otce.

Ivův otec byl vysokoškolský profesor designu a technologií a na svého neměl tolik času, kolik by si nejspíš oba představovali. Jednou o Vánocích proto uzavřeli velmi zajímavou dohodu, která spočívala v tom, že pokud Jony začne svůj talent na kreslení, který měl již od narození, rozvíjet a pracovat na něm, otec se mu bude více věnovat a pomůže mu v jeho růstu. Jonyho tak začal otec brát ještě v útlém věku na různé univerzitní workshopy a semináře, které mu jeho tvorbu v rané fázi pomohly posunout.

Díky svým znalostem se pak podařilo Jonymu naprojektovat nábytek do svého domečku na stromě, se kterým mu jeho otec pomáhal. „Pracovali jsme tehdy se dřevem a různými druhy kovu,“ vzpomíná na stavbu Ive. „Pamatuji si, jak mě designování pohltilo již v raném věku,“ dodal.

Ive opěvoval také nový kampus Apple Park, kde pod jednou střechou pracují stovky designérů, inženýrů a programátorů. Doufá, že se budou navzájem inspirovat a motivovat. Ateliér v Apple Parku má dokonce i několik frézovacích strojům díky nimž si může Apple navrhovat prototypy svých budoucích produktů.

“Nejpozoruhodnějším bodem celého procesu navrhování je, když vytvoříte první model. Ať už se nám líbí nebo ne, první model, který vytvoříme, se nakonec vždy změní.”

Během rozhovoru Ive vyzdvihl svůj iPhone X a podotkl, že celoskleněný design a displej od okraje k okraji je něco, po čem Apple toužil dlouhá léta. Vytvořením nového iPhonu tak dosáhl Apple jakéhosi zadostiučinění, po kterém toužil již od dob Steve Jobse.

Celý rozhovor v angličtině, během něhož Ive mluvil o svém dětství i o Apple Watch, si můžete přečíst na této stránce.

jony-ive-fb

 

Dnes nejčtenější

.