Zavřít reklamu

Myslíte vi, že si díky ceně nových iPhonů X mnou krom Applu ruce i samotní maloobchodníci, kteří je ve svých obchodech prodávají? Chyba lávky. Někteří prodejci jsou naopak kvůli nízkým maržím, které Apple u iPhonů X nastavil, naprosto znechuceni a stahují telefony z nabídky svých obchodů.

Prvními maloobchodníky, kteří se začínají kvůli nízkým maržím z prodejů drahých iPhonů X ozývat, jsou Indové. Těm totiž Apple u nového modelu snížil už tak dost nízké marže z 6,5 % na 4,5 % za jeden prodaný telefon. Nutno však podotknout, že si prodejci připíšou podobný zisk jen při přijmutí platby v hotovosti. Pokud se totiž zákazník rozhodne zaplatit kartou, což je u takto drahého produktu vcelku běžnou praxí, spadnou marže na zhruba dvě procenta, což je pro některé prodejce absolutně nepřípustné. „Vypadá to, že si Apple myslí, že pro něj budeme my jakožto maloobchodní prodejci pracovat zdarma,“ hodnotí například situaci ředitel jednoho z největších maloobchodních řetězců s elektronikou v Indii. I kvůli tomu proto přestal jeho řetězec objednávky na nové iPhony X přijímat. Jednoduše se mu totiž nevyplatí.

Konkurenční společnosti jsou daleko přívětivější 

Chování Applu je poměrně zajímavé i ve srovnání s jinými konkurenčními společnostmi. Ty totiž s maržemi maloobchodů nijak výrazně nehýbou, protože jim jsou z velké části vděčni za skvělý odbyt. Například marže ze smartphonů od Samsungu či Xiaomi jsou v porovnání s Applem údajně více než dvojnásobné. Kdybychom se pak bavili i o značkách méně zaběhlých, mezi které patří například Oppo či Vivo, dostaneme se pak na čísla daleko větší.

Zatím nemůžeme se stoprocentní jistotou říci, zda se s nižšími maržemi z prodejů setkávají i jiní prodejci nových jablíček po celém světě. Jestli tomu tak však opravdu je, nebude to na Apple nejspíš vrhat zrovna dobré světlo. Už nyní se totiž o ceně iPhonu X hovoří jako o těžce přemrštěné, pokud z ní však nemají ideální marže ani maloobchodní řetězce, je vcelku jasné, že ji Apple nastavil jen a pouze proto, aby díky ní vydělal co nejvíce.

iPhone X review FB

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.