Zavřít reklamu

Začátek listopadu se přihnal jako vítr a pro fanoušku Applu to znamenalo jedno jediné – do prodeje zamířil iPhone X, nejočekávanější smartphone letošního roku a bezesporu i jeden z nejatraktivnějších jablečných telefonů za poslední roky. I nás v redakci iPhone X uchvátil, a tak jsem si jej nesměli nechat ujít. Naštěstí se nám podařilo během včerejšího odpoledne jeden kousek ulovit a za těch pár hodin jsme si s ním už stihli pohrát. Jak telefon při běžném používání působí? Funguje Face ID bezproblémově? A jaké to je ho ovládat bez ikonického domovského tlačítka? To vše a a mnohem více si pojďme shrnout do prvních dojmů.

Unboxing

Ačkoli samotný telefon je jednoznačně prémiový, krabička i obsah balení je naprosto standardní, srovnatelná s ostatními modely. Samozřejmě, na horní straně krabičky se vyjímá mírně vystouplý displej iPhonu X, jinak se ale designově neliší. Její obsah je naprosto shodný, a kromě Lightning EarPodů a Lightning/USB kabelu tu najdeme bohužel i nejslabší 5W adaptér. Nechybí tradičně ale ani samolepky, jehla na vysunutí šuplíku pro SIM kartu a nakonec i návod, který nově zachycuje, jak iPhone X ovládat a jak používat Face ID.

Design

Designově se telefon tak trochu vrací ke svým počátkům, a to konkrétně k iPhonu 4. Skleněná záda spolu s hranou z nerezové oceli totiž tvoří dokonalou a kupodivu stejnou kombinaci, jakou se chlubil právě poslední jablečný telefon Steva Jobse. U iPhonu X s tím rozdílem, že je vše perfektně zaobalené, zatímco „čtyřkový“ iPhone vsázel na hranatý design. iPhone X se tak po stránce zpracování jednoznačně poved. I když někomu může vadit horní výřez v displeji a vystouplý, vertikálně orientovaný duální fotoaparát na zádech, dokonalý displej s minimálními rámečky, skleněná záda a lesklé, ocelové hrany vás okamžitě přesvědčí, že jde o opravdu prémiový kousek.

Na chvíli se ještě vrátím k zadnímu fotoaparátu a hranám displeje, a to z hlediska praktičnosti. Ve srovnání s iPhonem 8 Plus není totiž duální fotoaparát obehnán zkoseným hliníkovým krytím, ale jen úzkou oválnou „korunkou“ z nerezové oceli. Designově vše samozřejmě ladí, ale hrany fotoaparátu jsou skutečně ostré a hlavně se okolo něho snadno zachytává prach. Co se pak hran displeje týká, tak ty si naopak zaslouží pochvalu. Hliníkové hrany u iPhonů 8 totiž často v ruce prokluzují, naproti tomu díky ocelovým hranám sedí iPhone X v ruce mnohem lépe a máte tak větší jistotu, že vám nevyklouzne.

Ovládání

Přiznám se, že zpočátku jsem se trochu obával absence domovského tlačítka a celkově tak nového způsobu ovládání. Nyní po pár hodinách používání je tomu ale přesně naopak a myslím si, že pomocí gest se iPhone X ovládá ještě lépe. Vše je tak rychlé a intuitivní. Jediné, na co si prozatím nemohu zvyknout, je vysouvání ovládacího centra z pravého horního rohu obrazovky. Co si ale musí každý okamžitě zamilovat, je přepínání mezi aplikacemi – stačí jen po spodní hraně displeje přejet zprava doleva nebo naopak okamžitě jste v jedné z vedlejších aplikací. Gesto je mnohem plynulejší než při obdobném přepínání skrze 3D Touch a navíc funguje na obě strany.

S nejpoužívanějším gestem pro návrat domů, které nahrazuje stisknutí domovského tlačítka, není jediný problém. Funguje naprosto vždy, zatím se mi nestalo, že bych jej někdy provedl omylem a díky do ruky padnoucím rozměrům telefonu nemusíte přehmatávat a vždy jej snadno provedete.

Displej

Bezesporu jeden z nejzajímavějších prvků novinky je displej. Apple se v případě iPhonu X rozhodl vsadit na OLED technologii, kdy podle svých slov odstranil všechny její neduhy a proměnil je v pozitiva. Tím vznikl jeho Super Retina displej, který nabízí nejenom skvělý kontrastní poměr či rozlišení 2436 × 1125 pixelů, ale také HDR, 3D Touch, široký barevný gamut, technologii True Tone a na úplný závěr i podporu Dolby Vision.

Displej vás uchvátí na první pohled, a to nejenom svými minimálními rámečky, které si okamžitě zamilujete, ale také svými barvami a ostrostí. Displej jsem porovnával s iPhonem 8 Plus a s klidným svědomím mohu říct, že především barvy jsou mnohem živější a vše je ostřejší. Barevným podáním vás tedy panel určitě přesvědčí, na druhou stranu nejsou barvy nijak přehnané, jako tomu bývá u telefonů od Samsungu.

Na druhou stranu ihned po vybalení telefonu z krabičky jsem si při prvotním nastavování všiml, že je displej mírně zažloutlý. Původně jsem to přisuzoval aktivní funkci True Tone, záhy jsem ale zjistil, že displej je zažloutlý i po její deaktivaci. Prvotní nastavení telefonu je totiž bohaté na bílou, a právě bílá není na OLED displejích dokonalá, což je znát i u iPhonu X.

Displej + aplikace

Z hlediska systému a aplikací na mě „nekonečný“ displej působí (možná zatím) tak trochu nevyužitě. Některým částem není co vytknout, ale například fotografie mají nahoře a dole obrovské části černého, nevyužitého místa a až při přiblížení fotky teprve využíváte celý potenciál displeje. Stejně tak je škoda, že při fotografování využíváte jen odhadem nějakých 70 % displeje a nikde v nastavení si nemůžete upravit rozlišení a tím i poměr stran tak, abyste využili skutečně celý displej. Například na konkurenční Galaxy S8 nebo Note 8 tohle možné je a věřte mi, že to nejenom skvěle vypadá, ale skvěle se díky Infinity displeji i fotí. Hodně o zvyku je i klávesnice, kde dole máte opět obří prostor šedého místa spolu s ikonami pro emotikony a diktování a klávesnice tak začíná až o něco výš, což mě osobně trochu irituje.

Některé aplikace zatím nejsou pro iPhone X přizpůsobené, drtivá většina těch nejpoužívanějších ale už ano. Řadí se mezi ně například Instagram, Facebook, Whatsapp, YouTube, Messenger a další. Drtivá většina využila displej bez jediného problému, ale například Instagram a konkrétně jeho funkce Stories vypadají na iPhonu X trochu zvláštně, protože nad i pod fotografií jsou šédé pruhy, které na sebe poutají pozornost.

Naproti tomu například Alto’s Adventure vypadá na displej iPhonu X naprosto dokonale a pokud si chcete bezrámečkový design vychutnat skutečně na maximum, pak vás určitě doporučuji stáhnout právě tuto povedenou hříčku, která vytěžuje z funkcí iPhonů a iOS maximum.

Ukázka fotoaparátu

Face ID

Na závěr se pojďme přesunout k tomu nejzajímavějšímu a v poslední době nejdiskutovanějšímu, čímž je jednoznačně Face ID, tedy nová autentizační metoda, která plně nahrazuje Touch ID. Už na začátek vám mohu prozradit, že Face ID funguje naprosto skvěle. Za celý včerejší den a dnešní ráno jsem s ním neměl jediný problém. Je jedno, jestli ležíte v posteli, jdete po ulici nebo sedíte večer u pořítače – vždy funguje okamžitě a bez zaváhání vám odemkne telefon. Testoval jsem Face ID i v úplné tmě a fungovalo a iPhone se odemkl naprosto stejně rychle jako za ideálních světelných podmínek. Vyzkoušel jsem i sluneční a dioptrické brýle, čepici, šálu a vždy mě Face ID poznalo. Necelých 24 hodin podle mého názoru nestačí na to, abych mohl Face ID s klidným srdcem finálně ohodnotit, ale zatím se jeví jako dokonalá metoda.

Face ID je svým způsobem rychlejší než Touch ID. Na první pohled ne, protože ikona odemknutého zámečku se ukáže rozhodně po delší době, než kdybyste použili otisk prstu, ale právě na onu ikonu není potřeba čekat. Lepší je rovnou swipnout odspodu nahoru, kdy během animace Face ID udělá svou práci a vy se tak rázem dostanete na domovskou obrazovku. Řekl bych, že po čase dokonce zapomenete, že nějaké Face ID vůbec používáte, protože telefon se prostě odemkne vždy, když se ho zvednete k očím a chcete se podívat například na notifikace nebo něco na telefonu udělat.

Hřích by bylo nezmínit, že Face ID je využíváno nejenom k odemykání telefonu, ale i k dalším funkcím, které rozhodně zpříjemňují používání telefonu. Pojďme si je tedy shrnout do několika bodů:

  • Když vám někdo volá a vy telefon zvednete k očím, abyste se podívali, kdo je oním volajícím, tak se vyzvánění okamžitě ztlumí na nejnižší hodnotu, protože telefon skrze Face ID pozná, že se díváte na obrazovku právě vy
  • Pokud si například něco čtete nebo prohlížíte na telefonu, ale během toho se nedotýkáte displeje, tak obrazovka nezhasne, protože díky Face ID systém ví, že se na displej díváte a telefonu se věnujete. Tuto funkci lze aktivovat/deaktivovat v Nastavení –> Obecné –> Zpřístupnění v sekci Pozornost.
  • Defaultně je nastavené, že obsah notifikací na uzamčené obrazovce je skrytý. Obsah oznámení se zobrazí až v momentě, kdy se na telefon podívá jeho majitel. Funkci je možné deaktivovat v Nastavení –> Oznámení –> Zobrazovat náhledy.
  • Face ID naskenuje váš obličej i pod úhlem. Pokud tedy máte telefon položený na stole a chcete jej odmeknout, nemusíte jej zvedat, stačí se na něj podívat. Nesmíte ale od něj samozřejmě být daleko, obličej byste měli mít minimálně někde u spodní hrany telefonu.
  • V případě Face ID si můžete přidat jen jeden jediný obličej, a to samozřejmě ten váš. V případě Touch ID bylo možné přidat až 5 různých otisků bez ohledu na osobu.
  • Face ID se deaktivuje po pěti neúspěšných pokusech o rozeznání obličeje (někoho jiného) a poté je potřeba zadat kód.
  • V případě, že chcete namísto použití Face ID zadat heslo, je potřeba vždy swipnout odspodu nahoru, chvíli počkat a až poté se objeví číselná klávesnice

Další zajímavost o iPhonu X:

  • iPhone X exkluzivně nabízí trojici živých tapet a stejně tak i upravené dynamické tapety, které mají nově černé pozadí
  • Telefon má nové vyzvánění Odraz, které je nastavené jako výchozí. V nastavení ale nejdete i staré dobré vyzvánění Znělka a stejně tak i starou dobrou MarimbuXylofon
  • Aplikace se už neukončují klasickým swipnutím nahoru v přepínačí aplikací, ale musíte na okně aplikace podržet prst a pak nahoře kliknout červené ikonu mínus
  • Postranní zapínací tlačítko je větší (většina z vás pravděpodobně již věděla), což je vítané. Na druhou stranu je o nějakou desetinu milimetru zapadlejší

Závěrem

Po několikahodinovém používání se zatím iPhone X jeví jako dokonalý telefon, pro mě zatím nejdokonalejší, jaký jsem v rukou měl, a to jsem měsíc používal Galaxy S8 a nějaké dva týdny Note8, které také mají rozhodně čím zaujmout. Jedinou nevýhodu zatím vidím v nepříliš využitím bezrámečkovém displeji. Na finální verdikt je ale ještě brzy a pořád je co testovat. Recenze ale pro vás samozřejmě plánujeme a doufáme, že vám ji budeme moct zprostředkovat už brzy. Mezitím, kdyby vás cokoli zajímalo, neváhejte se nás zeptat v komentářích ať už po tímto článkem nebo na našem Facebooku. Vaše dotazy rádi zodpovíme.

LSA iPhone X FB

Dnes nejčtenější

.