Zavřít reklamu

O Face ID v iPhonu X toho bylo vyřčeno už toho bylo řečeno a napsáno velmi mnoho. Protože byl však nový jablečný telefon pro drtivou většinu světa ještě donedávna nedostupný, o všech vlastnostech skenu obličeje jsme mluvili spíše v rovině teoretické. To se však díky prvním testům prováděných několika vybranými novináři právě mění.

V předchozích dnech jsme vás informovali o tom, že je Face ID všemi recenzenty vychvalováno, ačkoliv na něm drobné nedokonalosti nachází. Je tedy na čase si jeho klady a zápory shrnout a vytvořit si alespoň částečný obrázek o tom, zda jej můžeme považovat za adekvátního nástupce legendárního Touch ID.

Nastavení je extrémně jednoduché

Prvním velkým kladem je samotné první nastavení Face ID. To je totiž podle všech recenzentů extrémně jednoduché a oproti Touch ID daleko rychlejší. Jediné, co je potřeba udělat, je zakroužit hlavou a vše ostatní udělá telefon za vás. Touch ID však po vás chce spoustu otisků, které se mnohdy ani neobtisknou, což je ve srovnání s nastavováním Face ID daleko zdlouhavější.

Samotné odemykání telefonu pomocí Face ID závisí na mnoha faktorech a to, že se někdy nepovede, není žádným tajemstvím. Na druhou stranu se telefon občas neodemkne ani přes Touch ID. Kdyby vás pak zajímala rychlost celého procesu, ta je při odemykání skrze Face ID zhruba srovnatelná s odemykáním iPhonu se čtečkou otisků prstů druhé generace. Některé testy však tvrdí, že se telefon skrze Face ID otevře ještě dříve, než skončí animace odemykání zámku na horní straně displeje. To, jak rychle telefon otevřete je tak spíše na vás, než na samotných technologiích.

Takřka dokonalé se jen těžko vylepšuje

Kdybyste se však ptali na to, který systém je pro uživatele pohodlnější, nejspíš bychom vítěze hledali marně. Přes Touch ID lze telefon odemknout i bez očního kontaktu i v situaci, kdy od něj například sedíte daleko. Při použití Face ID se však musíte odemykání telefonu věnovat o něco aktivněji. Na druhou stranu se tu však bavíme o tak malých časových úsecích, že je můžeme s klidem zanedbat. Velkým plusem je i to, že vás Face ID rozpozná prakticky v jakékoliv situaci. Ať už máte brýle, vousy, šátek či čepici, problém mít ve většině případů nebudete. To si však u Touch ID úplně užít nemůžeme. I drobné nečistoty na prstu totiž mnohdy úspěšnému odemčení iPhonu či iPadu zamezí.

Velmi rychlé je i potvrzování plateb v Apple Pay, Apple Storu či v mikrotransakcích v aplikacích. To je podle mnohých zvládnuto skutečně na jedničku a Touch ID o pár setinek pokulhává. Žádná hrůza to však opět není.

Co si tedy o Face ID alespoň podle dojmů recenzentů myslet? Jednoznačně to, že je opravdu skvělé a Touch ID v mnohých ohledech bez problému zastoupí. V pár věcech sice malinko pokulhává, ty však hravě přebije věcmi, ve kterých vyniká. Apple se tak s Face ID nejspíš opravdu trefil do černého. S jistotou to však budeme moci říci až po pár měsících užívání.

face-id-fb

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.