Zavřít reklamu

V současné době už existuje několik různých přístrojů, jež slouží k diagnostice závažných onemocnění, avšak startup Butterfly Network posouvá laťku ve světové medicíně ještě o něco výše. Cévní chirurg John Martin začal začátkem tohoto roku testovat přístroj Butterfly iQ sám na sobě, díky čemuž si na šel na svém krku zhoubný nádor.

Podle zprávy zveřejněné v MIT Technology Review doktor testoval ultrazvukový přístroj kompatibilní s iPhonem. Startup popisuje svůj vynález Butterfly iQ jako první solid-state ultrazvukový přístroj ve Spojených státech.

Doktor měl už delší dobu nepříjemný pocit v krku, a tak se pochopitelně chopil příležitosti a rozhodl se otestovat Butterfly iQ sám na sobě, přičemž na krku si našel tři centimetry velký útvar. Později se ukázalo, že se jedná o zhoubný nádor, který však díky včasnému zásahu neměl pro doktora fatální následky. Martin poznamenal, že nemusí být ani specialista na rakovinu, aby zjistil, že má na krku nádor, protože mu diagnózu prozradilo právě revoluční zařízení od Butterfly Network.

Butterfly iQ je v podstatě malý ultrazvukový skener, který zobrazí výsledky skenování na iPhonu připojeném přes Bluetooth. Do prodeje by se mělo kapesní zařízení dostat začátkem následujícího roku, přičemž jeho cena by neměla překročit hranici 2 000 dolarů. Pro představu momentálně používané ultrazvukové přístroje stojí okolo 6 000 dolarů a více.

Butterfly iQ s integrovanou umělou inteligencí je navržen tak, aby pomohl téměř každému včas diagnostikovat závažný problém i v pohodlí svého domova.

Poté, co se Martin dozvěděl, že má rakovinu, podstoupil velký chirurgický zákrok a chemoterapii, a tak se díky brzkému odhalení nádoru uzdraví. A zároveň si uvědomil, že potenciál zařízení jako Butterfly iQ je opravdu nekonečný.

iphone health fb

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.