Zavřít reklamu

Nové iPhony 8 a iPhone X nabízí kromě jiných novinek i rychlé nabíjení. Pro jeho získání je však potřeba si dokoupit výkonnou USB-C nabíječku a kabel USB-C/Lightning kabel, což vás dohromady vyjde minimálně na 2 389 Kč. Stojí to však skutečně za to a je rychlé nabíjení doopravdy o tolik rychlejší? Podle testů softwarového inženýra a investora Dana Loewenherze je odpověď ne. Pojďme si shrnout proč.

Loewenherz vzal svůj iPhone 8 Plus a testoval rychlost jeho nabití na 50 % za použití všech originálních adaptérů od Applu. Výrazně nejpomalejší byl samozřejmě základní 5W adaptér, který Apple přibaluje k iPhonům do krabičky. Mnohem zajímavější je ale zjištění, že rychlé nabíjení za bezmála 2 400 Kč není zase až tak rychlé, jak by se mohlo zdát. 12W iPad nabíječka totiž podává také dost slušný výkon a pokud ji tedy už vlastníte, tak se moc nevyplatí si připlácet za další adaptér a kabel.

Apple uvádí, že s 29W, 61W nebo 87W adaptérem, které se mimo jiné dodávají k MacBookům Pro a Retina MacBooku, se nové iPhony nabijí na 50 % za 30 minut, což je skutečně pravda. Jenže iPad nabíječka to zvládne za skoro stejný čas, trvá jí to jen o pár minutek více.

  • 12 W: 37 minut
  • 29 W: 33 minut
  • 61 W: 29 minut
iPhone 8 Plus charging time

Z grafu výše je více než jasné, že nabíjení skrze základní 5W adaptér je výrazně pomalejší než skrze všechny ostatní. S velkým odstupem je následován 10W adaptérem od iPadu a kousek za ním je pak logicky silnější verze s 12 W. Zajímavá je ale i poslední trojice křivek, která představuje 29W, 61W a 87W adaptéry. Apple totiž uvádí (a dokonce vám to řeknou i v Apple Storu), že je jedno, jaký z těchto tří adaptérů použijete k nabití nových iPhonů, vždy by to mělo být stejně rychlé. To ovšem není tak úplně pravda, Zatímco s posledními dvěma nejsilnějšími nabíječkami od MacBooků Pro je rychlost nabíjení shodná, o 29W variantě se to říct nedá a mírně za svými silnějšími bratříčky zaostává.

Co z toho vyplývá?

Co byste si tedy měli z tohoto článků odnést? Pokud máte některý z nových iPhonů a rádi byste jej nabíjeli rychleji, sáhněte raději po 12W iPad nabíječce, která vás vyjde jen na 579 Kč a ušetříte tak 1 810 Kč. Pokud ji už máte, pak není co řešit. Naproti tomu, pokud vlastníte nový MacBook Pro nebo Retina MacBook, ke kterým Apple přibaluje silnější USB-C adaptéry, pak se dokoupení USB‑C/Lightning kabelu za 799 Kč podle mého názoru vyplatí. Za kabel je to sice hodně, ale bude se vám hodit nejenom pro využití nepatrně rychlejšího nabíjení, ale také pro případné připojení k novým MacBookům, kde se skrze USB-C port nabíjí iPhone také skutečně rychle.

iphone 8-lightning-port FB

Dnes nejčtenější

.