Zavřít reklamu

Apple v iOS 11 představil funkci Při řízení nerušit. Tato funkce je stvořena pro to, aby vás telefon nevyrušoval při řízení, a aby se snížilo riziko dopravních nehod, kdy bylo příčinou právě používání chytrého telefonu.

Tato funkce není aktivována ve výchozím nastavení, ale poprvé, když s novým iOS 11 nasednete do auta a váš iPhone zjistí, že řídíte, nabídne vám průvodce. Pokud průvodce nepřijmete a funkci na vyžádání nezapnete, bude to naposled, co jste ho viděli. Pokud budete chtít funkci aktivovat, budete ji muset nastavit bez průvodce.

Funkce Při řízení nerušit může být zapnuta manuálně; automaticky, když telefon detekuje, že zrovna řídíte a nebo se zapne společně s napojením Bluetooth k vašemu autu.

Jak funkci zapnout?

Otevřeme Nastavení a klikneme na kolonku Nerušit. Zde sjedeme úplně dolů a zvolíme možnost Aktivovat pod nadpisem Při řízení nerušit. Zde máme tři možnosti, které jsem popsal výše. Pokaždé, když se Při řízení nerušit aktivuje, budete o tom informováni v horní části obrazovky notifikací.

Přidání funkce do ovládacího centra

Pokud nechcete používat automatické zapnutí funkce, ale chcete ji zapínat ručně, může se vám hodit tento odstavec. K tomu, abyste si tuto funkci přidali do ovládacího centra. Stačí otevřít Nastavení, zde zvolíme Ovládací centrum. Poté otevřeme kolonku Upravit ovládací prvky a klikneme na plusko s ikonkou Při řízení nerušit. Tento postup přidá Při řízení nerušit do ovládacího centra, ve kterém tuto funkci můžete jednoduše ovládat jen pomocí zapnutí a vypnutí.

Jste pasažérem a nikoliv řidičem?

Pokud máte funkci nastavenou na automatické zapnutí, může se vám stát, že jste zrovna spolujezdec a vyskočí vám notifikace, která vás informuje o skutečnosti, že nebudete přijímat upozornění. Naštěstí i na tohle se myslelo. Stačí tapnout na notifikaci nebo home button a zvolit Neřídím.

Nastavení automatické SMS zprávy

Pokud s touto funkcí řídíte, všechny vaše příchozí zprávy jsou ztlumené. Můžete si ale zvolit automatickou odpověď, která lidem dá vědět, že zrovna řídíte a odpovíte později. Také si můžete zvolit, jakým skupinám lidí se zpráva pošle. Stačí otevřít položku Automaticky odpovídat pod nadpisem Při řízení nerušit.

Upravení automatické SMS zprávy

Pokud chcete upravit výchozí znění SMS zprávy, otevřete Nastavení a zvolte možnost Nerušit. Zde opět sjeďte dolů a klikněte na možnost Text odpovědi. Tuhle zprávu dostane každý, kdo se vás pokusí kontaktovat při zapnuté funkci.

Pokud se jedná o něco nutného, co nepočká – stačí, aby dotyčný poslal zprávu ve znění „důležité“. Tímto se funkce prolomí a dotyčnému, který řídí, přijde notifikace.

Podle mého názoru je nejlepší, pokud si tuto funkci nastavíte pro skupinu Oblíbení, jelikož většina z nás má v této skupině rodinu a nejbližší kamarády. Právě těmto lidem přijde SMS zpráva o tom, že řídíte.

Hovory v případě, že jste připojeni k Bluetooth v autě

iOS 11 umí poznat, že jste připojeni pomocí Bluetooth k autu, a máte k dispozici hands-free. V této situaci se hovory neztiší, i v případě, že máte zapnutou funkci Při řízení nerušit. Zprávy a notifikace budou ale samozřejmě ztišeny.

Máte neposlušné potomky?

V případě, že váš iPhone půjčujete svým potomkům, můžete aktivovat možnost, která zakáže měnit nastavení funkce Při řízení nerušit. Stačí otevřít Nastavení, zde zvolit Obecné, a tady Omezení. Klikněte na Zapnout omezení a zadejte kód, pomocí kterého se do tohoto nastavení budete dále dostávat. Poté scrollněte úplně dolů a zvole čtvrtou možnost zdola – Při řízení nerušit. Rozklikněte ji a aktivujte Zakázat změny. Tímto nebudete nikdo kromě vás oprávněn měnit nastavení funkce.

Někomu se tato funkce může zdát zbytečná. Já osobně si myslím, že tohle je další krůček k tomu, abychom se na cestách cítili bezpečněji. Co si o této funkci myslíte vy? Dokázal vás tento článek přesvědčit k tomu, abyste ji začali používat? Dejte nám určitě vědět do komentářů.

iOS 11 FB

Dnes nejčtenější

.