Zavřít reklamu

Apple oficiálně vydal iOS 11 pro všechny majitele kompatibilních zařízení, přičemž operační systém přinesl spoustu zajímavých funkcí pro iPad. Pozornost si bezpochyby zaslouží funkce Drag&Drop (v češtině Táhni&Pusť), díky které můžete snadno přetahovat jakýkoliv obsah, text, odkazy či soubory mezi různými aplikacemi.

Drag&Drop usnadňuje kopírování a přesouvání souborů. Opravdu je to jednoduché. Stačí si na iPadu otevřít vedle sebe dvě okna, v prvním okně vybrat jakýkoliv soubor a přetáhnout ho do okna druhého.

drag-and-drop-01

Přetahování obsahu z aplikace do aplikace, respektive v rámci jedné aplikace, je třístupňový proces. Ještě nutno podotknout, že Drag&Drop bude fungovat na jakémkoliv iPadu s iOS 11. Pokud ale chcete přesouvat obsah mezi dvěma aplikacemi ve Split View, musíte mít alespoň iPad Air 2 a novější.

Krok č. 1: Touch

Po celou dobu musíte mít prst položený na displeji iPadu. Demonstrujeme si Drag&Drop na konkrétním příkladu. Ve Split View si otevřete prohlížeč Safari a Poznámky. V prohlížeči najděte nějaký obrázek, který budete chtít překopírovat do poznámek. Podržte prst na obrázku do té doby, než se doslova nezvedne z obrazovky, jak to můžete vidět na obrázku níže, kde se z obrazovky zvedl odkaz na další článek. Jakmile se obrázek zaobalí do bílého orámování, můžete ho začít přemisťovat.

drag-drop-02

Krok č. 2: Drag

Obrázek máte nyní přilepený k prstu, a tak prst neoddělávejte z displeje. Začněte ho přesouvat po displeji směrem k druhé aplikaci. Pokud nepoužíváte Split View, nevadí, protože druhou rukou můžete přejít na domovskou obrazovku a otevřít druhou aplikaci. Ale pozor, prst první ruky držte neustále na obsahu, aby vám nezmizl. Systém iOS 11 totiž podporuje vícenásobné dotyky.

drag-drop-03

Krok č. 3: Drop

Jakmile přesunete prst nad druhou aplikaci a najdete v ní vhodné místo, kam chcete obrázek umístit, potom oddělejte prst z obrazovky a obrázek se vám do aplikace vloží.

drag-drop-04

Drag&Drop se dá použít také při přesouvání dvou různých položek zároveň. Z prohlížeče Safari můžete současně přesunout například odkaz a obrázek. Stačí jedním prstem přesouvat obrázek a druhým prstem zase odkaz. Ušetří vám to spoustu času.

drag-and-drop-02

Postoupíme nyní na trochu vyšší úroveň. V některých aplikacích můžete přetáhnout více položek najednou tak, že si je „sloučíte“ do jedné položky. Vysvětlíme to na konkrétním příkladu. V aplikaci Fotky uchopíte jeden obrázek tak, jako byste ho chtěli přesunout do jiné aplikace, ale ještě než ho začnete přesouvat, klikněte druhým prstem ještě na několik dalších obrázků, a tím je přidáte k tomu prvnímu obrázku, který stále držíte prstem. Potom stačí všechny obrázky zároveň přesunout do jiné aplikace. Pro lepší pochopení se podívejte na následující GIF.

drag-and-drop-03

Kdykoliv budete potřebovat přesouvat soubory z jedné aplikace do druhé, zkuste použít Drag&Drop. Jakmile si na tuto funkci zvyknete, už vám přijde přirozené ji používat.

drag and drop fb

Dnes nejčtenější

.