Zavřít reklamu

Nový iOS 11 je napěchovanými novinkami až po okraj. Přináší například zcela přepracované Ovládací centrum s možností přidávání a odebírání zkratek, kompletně redesignovaný App Store, chytřejší Siri, úsporný formát pro fotografie a videa, nové nástroje pro úsporu úložiště, novinky do aplikace Fotoaparát i Fotky, tunu novinek pro iPad, vylepšený HomeKit a nakonec i zásadní podporu pro rozšířenou realitu. Ne všechny novinky jsou ale pozitivní a bohužel s příchodem iOS 11 přibyly nebo byly pozměněny některé funkce, které vás budou iritovat. I v redakci jsme si pár takových našli a rozhodli jsme se o jejich výčet s vámi podělit.

Náhled snímků obrazovky

V iOS 11 se po pořízení každého screenshotu vlevo dole vždy objeví jeho miniatura. Díky té lze snímek rychle sdílet případně upravit (přidat text, šipky a podobně). Problém je, že zobrazování náhledu není možné nikde v nastavení deaktivovat. Při pořízení jednoho screenshotu za den vás náhled iritovat nebude, ale pokud budete dělat několik snímků za sebou, pak vás náhledy začnou otravovat. Je ovšem pravda, že Apple má funkci docela promyšlenou a při pořizování několika snímků rychle za sebou se na nich náhled neukazuje. I tak by ale nebylo špatné, kdyby šlo náhled deaktivovat. Například na Androidu to možné.

Automatický jas

Co mi v iOS 11 skutečně vadí, je přesunutí přepínače automatického jasu hlouběji do systému. Popravdě jsem čekal úplný opak, tedy že Apple přidá zkratku pro automatický jas do nového ovládacího centra, kde je nyní tuna různých přepínačů. Místo toho se ale funkce přesunula z Nastavení –> Zobrazení a jas do Nastavení –> Obecné –> Zpřístupnění –> Přizpůsobení displeje.

Diktování

V iOS 11 se nepatrně změnilo chování klávesnice při diktování. Jedná se sice o skutečně drobnou změnu, ale umí potrápit. Pokud nyní spustíte diktování, řeknete vše, co jste chtěli a poté konec diktování potvrdíte kliknutím do pole nebo na ikonu mikrofonu, tak se automaticky nepřepne zpět na klasickou klávesnici, jako tomu bylo u předchozího systému, ale jen se diktování ukončí. Pro návrat zpět je potřeba využít novou ikonu klávesnice.

Aktualizace v App Store

Nová podoba App Store se poměrně povedla, i když mně osobně chybí rychlý přístup do žebříčků nejoblíbenějších aplikací a her. Co mi ale na přepracovaném App Store skutečně vadí, je absence jakéhokoli ukazatele velikosti aktualizací. Ani na záložce Aktualizace a dokonce ani v samotném detailu aplikace u popisu nové verze není nikde uvedené, jak velká aktualizace je. Nevíte tak, jestli má 5 MB nebo 200 MB, což hraje roli především v případě, kdy jste připojení na pomalejší Wi-Fi a uvažujete, jestli nenecháte stažení nových verzí až na doma, kde máte rychlé připojení.

Mazání notifikací

S novým Oznamovacím centrem přišlo i lehce pozměněné chování výpisu oznámení. Nyní je nahoře viditelných jen ty skutečně nejnovějších notifikace a pro zobrazení těch starších je potřeba je „vybalit“ zespoda. Problém je ale v tom, že právě u těch nejnovějších oznámení se vám neukáže křížek pro jejich hromadné smazání a pokud ani vespod z dnešní nebo včerejší historie žádné notifikace nemáte, pak ty nejnovější prostě hromadně nesmažete. Musíte tak počkat, dokud oznámení doslova nezestárnou a nezařadí se do „Dnešní historie“ nebo dokonce dokud nepadne půlnoc a nepřesunou se tak do sekce „Včera“.

Pro lepší představu mrkněte na screenshoty níže:

Jestliže vlastníte zařízení bez 3D Touch displeje, je situace ještě horší, protože v takovém případě vám nepomohou ani sekce se staršími notifikacemi, jelikož smazání všech oznámení najednou je možné tak, že více stlačíte křížek.

3D Touch

S iOS 11 se seznam všech 3D Touch zkratek snížil o jedno, a to konkrétně pro některé nejužitečnější gesto. V iOS 11 už není možné se rychle přesouvat mezi aplikacemi tím, že stlačíte levou hranu displeje a rychle přejedete směrem doprava. Ani když hranu stlačíte a přitlačíte ještě víc, tak se nevyvolá přepínač aplikací, jako tomu bylo na iOS 10 a iOS 9. Bohužel nejedná se o chybu, ale o záměr ze strany Applu. Důvod bohužel znají jen samotní softwaroví inženýři ze společnosti. Někteří majitelé iPhonů 6s a iPhonů 7 možná zmiňovanou funkci nikdy nevyužili, jiní ji ale brali jako neodmyslitelnou součást ovládání telefonu.

Bluetooth a Wi-Fi v Ovládacím centru

Asi všichni z vás už zaregistrovali, že Apple změnil chování zkratek pro Wi-Fi a Bluetooth v novém Ovládacím centru. Ačkoli ikony při klepnutí na ně zešednou, ve skutečnosti se ani jeden prvek nevypne, jen se odpojí od sítě resp. od bezdrátového zařízení. Popsané chování mi zase tolik nevadí, protože Wi-Fi ani Bluetooth jsem vypínal skutečně jen sporadicky. Vadí mi ale, že se iPhone při vypnuté (odpojené) Wi-Fi a Bluetooth opět automaticky připojí v 5 hodin ráno. V tu ránu vám tak dorazí všechny notifikace, které vás i pouhými vibracemi mohou probudit. Před spaním je tak nyní nutné buďto vypnout oba prvky v nastavení, nebo zapnout režim Nerušit, případně na noc aktivovat Letový režim.

Dnes nejčtenější

.