Zavřít reklamu

Apple dnes konečně uvolní systémy iOS 11, watchOS 4 a tvOS 11 pro všechny majitele kompatibilních zařízení. Pokud si na iPad či iPhone nainstalujete iOS 11, starší 32bitové aplikace, které vývojáři neaktualizovali podle pokynů cupertinské společnosti, už nespustíte. Jakmile se pokusíte otevřít některou z nepodporovaných aplikací, iOS 11 ji odmítne otevřít a zobrazí vám zprávu, že aplikace musí být aktualizovaná, aby fungovala na novém operačním systému.

Dále se vám přestanou zobrazovat 32bitové aplikace v App Storu, dokonce si je nebudete moct ani stáhnout ze zakoupených aplikací.

Apple bezprostředně neoznámil, že končí podpora 32bitových aplikací, a tak někteří uživatelé by mohli být dnes večer šokovaní, pokud starší aplikaci pravidelně používají a nepůjde jim. Apple se však pokusil varovat zákazníky. Při spuštění 32bitové aplikace je informoval, že starší aplikace mohou zpomalit iPhone a že přestanou fungovat na budoucích verzích iOS. Uživatelé, kteří těmto upozorněním věnovali pozornost, nebudou až tak překvapení jako ti, kteří upozornění ignorovali.

Apple zahájil přechod na 64bitovou architekturu v roce 2013 po představení iPhonu 5s. Všechny aktualizace aplikací a nové aplikace musí být 64bitové od června roku 2015. Přestanou tedy fungovat pouze aplikace, jež nebyly aktualizovány nejméně dva roky.

Spousta vývojářů sice přidala podporu 64bitové architektury do svých aplikací, nicméně stále existuje spousta 32bitových aplikací.

Pokud si chcete zkontrolovat, zda máte v zařízení nějaké 32bitové aplikace, potom jděte do Nastavení → Obecné → Informace → Aplikace. Zde se zobrazí seznam všech 32bitových aplikací, které vyžadují aktualizaci a přechod na 64bitovou architekturu.

Systém iOS 11 je kompatibilní pouze se zařízeními s 64bitovým čipem, což znamená, že funguje s přístroji s čipem A7 a novějším. V tomto článku se můžete podívat na seznam, se kterými modely je iOS 11 kompatibilní, a na přesný čas vydání systému.

32bitappsios11-fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.