Zavřít reklamu

Apple minulý týden představil prémiový iPhone X, jehož cena začíná na 29 990 korunách. Pro cupertinskou společnost je na trhu se smartphony největším rivalem Samsung, který koncem srpna odhalil Galaxy Note8 s cenovkou 26 999 korun. Po designové stránce mají oba nadupané přístroje něco do sebe, ale pojďme se podívat především na hardware.

Pokud přemýšlíte, který z těchto dvou tahounů současného trhu zvolit, potom vám pomůže následující porovnání.

Displej

Výroční iPhone X dostal jako první iPhone bezrámečkový design, tudíž zmizel fyzický Home Button. Přední část tedy pokrývá OLED displej o velikosti 5,8 palců. Displej má rozlišení 2436×1125 a hustotu obrazových bodů 458 ppi.

Konkurenční Galaxy Note8 má Super AMOLED displej o velikosti 6,3 palců. Jablečný smartphone poráží především z hlediska rozlišení a hustoty pixelů, neboť rozlišení má 2960×1440 a hustotu obrazových bodů 522 ppi.

Velikost

iPhone X je zhruba stejně velký jako předchůdci. Jeho rozměry jsou 143,6×70,9×7,7 milimetrů a jeho hmotnost je 174 gramů. Apple byl při navrhování designu trochu odvážnější. Zvolil displej od okraje k okraji a v horní části udělal takzvaný výřez, ve kterém se ukrývá přední kamera a senzory.

Galaxy Note8 je obrovský telefon. Ve skutečnosti se jedná o phablet, jehož rozměry jsou 162,5×74,8×8,6 milimetrů a jeho hmotnost je 195 gramů. V horní a spodní části je tenký rámeček, zatímco boční strany jsou zakřivené.

Z ergonomického hlediska se Galaxy Note8 nebude v rukou držet tak dobře jako iPhone X. I když patříte mezi fanoušky větších telefonů, možná vás odradí to, že Galaxy Note8 má stejně jako Galaxy S8 a S8+ snímač otisků prstů na zadní straně, což se uživatelům příliš nezamlouvá.

Výkon

Uvnitř iPhonu X je procesor A11 Bionic s neuronovým enginem, což je hardwarový modul speciálně vyvinutý pro strojové učení. V současné době však nejsou k dispozici žádné informace o paměti RAM.

Galaxy Note8 disponuje čipsetem Exynos 8895. Ale americká a čínská verze má nejnovější a nejvýkonnější procesor od Qualcommu Snapdragon 835. Procesor doplňuje 6 GB RAM.

Apple navrhuje své čipy tak, aby byly optimalizovány přímo pro iOS. Znamená to tedy, že čipy se systémem pracují perfektně, a tak by se dalo říct, že iPhone X bude po výkonové stránce lepší než Galaxy Note8.

Fotoaparát

iPhone X má na zádech 12megapixelový duální fotoaparát, přičemž oba jeho objektivy mají optickou stabilizaci obrazu. Přední 7megapixelový fotoaparát dostal podporu Portrétního režimu a Portrétního nasvícení. Kromě toho selfie kamera využívá novou technologii TrueDepth.

Galaxy Note8 má také 12megapixelový duální fotoaparát s dvojitým optickým zoomem a duální optickou stabilizací obrazu (OIS). Velice zajímavě vypadá možnost upravit zaostření snímku po jeho vyfocení. Přední kamera má 8 megapixelů.

Oba telefony jsou poměrně vyrovnané, pokud jde o zadní fotoaparáty. Přední kamera je sice u Galaxy Note8 lepší, co se týká megapixelů, ale nemá tolik funkcí jako u iPhonu X. Důvod je i ten, že selfie fotoaparát iPhonu X používá infračervenou kameru, což vlajková loď jihokorejského giganta postrádá.

Další úvahy

iPhone X

  • Čtečku otisků prstů Touch ID nahrazuje pokročilý systém rozpoznávání obličeje zvaný Face ID.
  • Zmizel tradiční Home Button, což pro uživatele znamená to, že se musí naučit spoustu gest, aby mohli iPhone X ovládat.
  • Součástí iOS 11 je ARKit, což je první zcela inteligentní platforma pro rozšířenou realitu. Jubilejní iPhone X bude schopen pracovat s rozšířenou realitou.
  • Běží na systému iOS, což je pro někoho obrovská výhoda, pro někoho zase nevýhoda.
  • Stupeň krytí má IP67.

Galaxy Note8

  • Součástí zařízení je stylus, který je pro něho užitečný, pro někoho zbytečný.
  • Tlačítka Domů, ZpětMultitasking jsou virtuální, nikoliv fyzická.
  • Interní paměť je možné rozšířit o další úložiště přes microSD.
  • Běží na Androidu, který je sice více přizpůsobitelný, ale není optimalizovaný přímo na hardware Galaxy Note8.
  • Stupeň krytí má IP68.

Obě zařízení mají svého digitální asistenta. A výdrž baterie by měla být přibližně stejná.

Cena

Cena iPhonu X bude začínat na 29 990 korunách. S úložištěm 64 GB vyjde na 29 990 korun a s úložištěm 256 GB na 34 490 korun. Cena Galaxy Note8 s úložištěm 64 GB je 26 999 korun, což je o necelé tři tisíce méně.

Závěr

iPhone X bude rychlejší a mnohem výkonnější a bude mít lepší přední fotoaparátu. Galaxy Note8 je phablet s větším displejem, ale kamenem úrazu je ergonomie. Obrovskou výhodou vlajkové lodě od Samsungu je, že si můžete úložiště rozšířit o další kapacitu přes microSD, přičemž tato možnost iPhonu X chybí.

iphone-x-galaxy-note8-fb

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.