Zavřít reklamu

Když Apple na včerejší konferenci odhalil výroční iPhone X a představoval světu veškeré jeho přednosti, nemohl zůstat bez povšimnutí okamžik, kdy přímo na pódiu a v přímém přenosu selhala funkce Face ID. Okamžitě se objevilo hned několik teorií o tom, jak moc Apple nebyl na tuto funkci připravený. Kde je ale pravda?

Vysvětlení celé věci je možná nakonec mnohem jednodušší, tedy aspoň podle několika uživatelů serveru Quora. Jak můžete vidět na přiloženém screenshotu, při chybovém hlášení se na displeji objevila věta “Your passcode is required to enable Face ID”, tedy že pro aktivaci Face ID je zapotřebí zadat kód. V tomto směru se nová metoda chová stejně jako Touch ID, které potřebuje aktivaci kódem číselného zámku pokaždé, kdy ověření více než pětkrát za sebou selže.

craig federighi iPhone X Face ID fail

Je tedy možné, že během příprav iPhonu X na pódiu se při manipulování s telefonem rozsvítil displej (funkce Raise to wake) a Face ID se pokoušelo rozpoznat obličej. Samozřejmě vždy selhalo, a to minimálně pětkrát a bohužel už jej nikdo neaktivoval. Když poté Craig Federighi telefon na začátku ukázky vzal a chtěl demonstrovat, jak Face ID funguje, ukázala se mu hláška, že musí funkci nejprve aktivovat zadáním číselného kódu.

Trochu zvláštní však je, že Craig vůbec žádný kód nezadal, jen telefon na malý okamžik položil na stůl před sebou, poté jej znovu zvedl, Face ID jej již rozpoznalo a telefon se odemkl. Na stůl ale nebylo vidět a obrazovka telefonu na plátně na malý okamžik zčernala. Nikdo si tak nevšiml, že Federighi vzal jiný ukázkový model, kde bylo Face ID aktivní a s tím už neměl sebemenší problém.

Federighi tak telefon odložil na stůl před sebou a vzal si záložní. Ten již aktivaci Face ID nepotřeboval, Craiga rozpoznal a prakticky ihned se odemkl. Pokud by totiž rozpoznání obličeje skutečně selhalo, objevila by se na displeji hláška jako „Zkuste to znovu“ nebo by se minimálně zahýbal uzamčený zámek, jako je tomu nyní u Touch ID při nerozpoznání otisku prstu.

Na celý incident se můžete podívat na videu níže a podělit se s námi do komentářů o vlastní názor, kde Apple udělal chybu.

 

Dnes nejčtenější

.