Zavřít reklamu

Život bez Li-ionových akumulátorů si už pravděpodobně ani nedokážeme představit. Nalezneme je totiž opravdu v mnoha věcech, které denně využíváme a bereme je už spíše jako samozřejmost. Není se čemu divit, na bezdrátový telefon, elektrický strojek na holení či zubní kartáček, který nám vyčistí zuby bez sebemenší námahy, si jeden zvykne opravdu rychle. Dokážeme se však k akumulátorům, nebo chcete-li bateriím, v těchto zařízeních chovat tak, aby jejich vlastnosti zůstaly dlouhodobě skvělé?

Přesně na tuto otázku se pokusil odpovědět Jeff Dahn, bateriový expert v automobilce Tesla, který má za úkol právě jen nejlepší způsob nabíjení li-ionových akumulátorů vyzkoumat. A podle výsledků, které Dahn má, se mu to daří více než zdárně.

Dvě jednoduché zásady

Základním pravidlem, které by měl každý majitel produktu s li-ionovou baterií (tu v sobě mají mimochodem i produkty Applu), je nenabíjet akumulátor do plného nabití, tedy na 100%. Podle Dahna nejsou totiž tyto nabití pro akumulátory absolutně přínosné a spíše je ničí. Nejlepší je baterii nabíjet zhruba na 70%, což je však vzhledem na téměř třetinovou ztrátu „šťávy“ pro mnohé nepřípustné. Pokud tedy chceme baterii udržovat ve formě, měli bychom zvolit zlatou střední cestu a nabíjet ji zhruba na 90%.

Negativní vlivy Jeff spatřuje při vystavování akumulátoru extrémním teplotám. Měli bychom se tak vyvarovat extrémnímu horku nebo naopak extrémnímu mrazu. S ohledem na využívání našich telefonů je to však více než jasné, že se podle této rady zřejmě mnoho uživatelů řídit nebude. I tak je však dobré si tuto skutečnost uvědomit a nenechávat produkty například v rozpáleném autě.

Veškeré objevy, které Jeff prezentoval, si samozřejmě otestoval i v praxi na automobilech Tesla. Jejich akumulátory se totiž údajně chovají velmi podobně jako ty v telefonech, notebocích, tabletech a další podobné elektronice. Při jeho testování například zjistil, že se u při ujetí 320 tisíc kilometrů zmenšila kapacita akumulátoru o 10%, což není až taková ztráta. Při správném nabíjení je navíc ztráta podstatně menší.

Pokud tedy patříte mezi tu sortu lidí, která svůj telefon vytahuje nedočkavě za nabíječky ještě před dovršením 100%, můžete si s klidem poklepat na rameno. Váš akumulátor vám za to jednou poděkuje.

iPhone iOS battery 100 percent FB

Zdroj: autoforum

Dnes nejčtenější

.