Zavřít reklamu

Hackeři tvrdí, že získali přístup k šesti milionům účtů na Instagramu, a dodávají, že Facebook/Instagram stále ještě plně nepochopil plný rozsah úniků. Hackerská skupina, která se zaměřila na instagramové účty předních světových celebrit a získala přístup k jejich osobním datům.

Jednou z obětí byla i zpěvačka Selena Gomez, jejíž účet na sociální síti byl zkompromitován minulý týden. Trojici nahých snímků jejího bývalého přítele, kanadského zpěváka Justina Biebera, mělo tak možnost vidět 125 milionů sledujících, než byl zpěvaččin účet uzavřen.

Zástupci Instagramu uvedli, že se podle nich jedná o „jednoho nebo více“ jedinců, kteří získali přístup k „jistému počtu“ telefonních čísel a e-mailových adres celebrit tím, že v aplikaci odhalili citlivou chybu. Zmíněná chyba byla rychle opravena, hackeři nicméně stihli začít s prodejem citlivých údajů za kryptoměnu na dark webu. Malý „vzorek“ zcizených dat poskytli hackeři serveru The Daily Beast, který potvrdil, že se jedná o soukromé informace jak instagramových celebrit, tak i běžných uživatelů. Instagram vydal v sobotu oficiální prohlášení, v němž uvádí, že oběťmi se mohli stát i majitelé neověřených účtů.

¨

„Přestože nejsme schopni určit, které konkrétní účty byly zasaženy, věříme, že šlo jen o nízké procento instagramových účtů,“ řekl mluvčí Instagramu v rozhovoru pro server Mashable. Při počtu 700 milionů aktivních uživatelů měsíčně však toto „nízké procento“ představuje miliony účtů.

Spoluzakladatel Instagramu Mike Krieger uvedl:“Pečlivě se staráme o bezpečnost instagramové komunity, proto vám chceme dát vědět, že jsme nedávno na Instagramu objevili chybu, která by mohla být použita k získání přístupu k e-mailovým adresám a telefonním číslům lidí i v případě, že tyto údaje nejsou veřejné. Nebyla zveřejněna hesla ani jiné instagramové aktivity. Chybu jsme rychle opravili a na případu pracujeme s právními složkami. Přestože nemůžeme určit, které konkrétní účty byly zasaženy, věříme, že šlo jen o nízké procento.“

„Doporučujeme vám, abyste byli ostražití, a zvýšili pozornost, když si všimnete jakékoliv podezřelé aktivity, jako jsou neznámé příchozí hovory, textové zprávy nebo e-maily. K tomu vás navíc ještě nabádáme k nahlášení jakékoliv podezřelé aktivity za pomoci příslušných nástrojů. K těm můžete získat přístup po klepnutí na symbol tří teček na vašem profilu, kde vyberete Nahlásit problém a dále Spam nebo zneužití. Ochrana naší komunity pro nás byla důležitá od prvního dne, a neustále pracujeme na tom, aby byl Instagram bezpečným místem. Je nám líto, že k tomuto došlo.“

Instagram on iPhone FB

Zdroj: Independent

Dnes nejčtenější

.