Zavřít reklamu

Prodejce sportovních náramků Fitbit by se dal díky oblíbenosti svých produktů označit za konkurenta solidního Applu. Doposud však v nabídce neměl srovnatelnou konkurenci pro Apple Watch. Ale to se rozhodl Fitbit změnit, a tak v pondělí představil zbrusu nové sportovní hodinky Fitbit Ionic.

Fitbit Ionic sice zůstávají zaměřené na fitness, nicméně přináší spoustu novinek. Běží na plnohodnotném operačním systému FitbitOS, dále nabízí obchod s aplikacemi a platební systém Fitbit Pay založený na NFC. Chytré hodinky Fitbit Ionic se dají synchronizovat s iOS, Android a Windows zařízeními.

Pokud se budete rozhodovat mezi Apple Watch a Fitbit Ionic, potom vám pomůže následující srovnání jednotlivých produktů.

Design

Vzhled je otázka vkusu. Jedná se o čistě subjektivní záležitost. Fitbit Ionic i Apple Watch si můžete přizpůsobit k obrazu svému, protože obě společnosti nabízí několik řad řemínků. Fitbit nabízí řemínky pro sportování, pro běžné nošení a kožené na společenské události. Apple připravil řemínky sportovní, z tkaného nylonu, kožené a z nerezové oceli.

Takto vypadají nové hodinky Fitbit Ionic:

Operační systém & obchod s aplikacemi

Sportovní hodinky Fitbit Ionic mají vlastní operační systém, který pravděpodobně vznikl díky tomu, že Fitbit koupil svého konkurenta Pebble. Systém FitbitOS je podle serveru Engadget „impozantně zralý pro začínající operační systém“. Nicméně ještě jsou zde určitá omezení, například notifikace nejsou interaktivní. Obchod s aplikacemi obsahuje poměrně málo aplikací celkově se zatím moc s jablečným watchOS srovnávat nemůže.

Fitbit Ionic jsou vybaveny sadou aplikací přímo od Fitbitu, konkrétně narážíme na osobního trenéra Fitbit Coach. Zaplatit si můžete i předplatné, které činí na měsíc 7,99 dolarů a na rok 40 dolarů. Předplatné vám odemkne na míru navržený tréninkový plán vycházející z dat, která dlouhodobě sbírají hodinky a váha Aria 2 o vás a všem sportování.

Apple Watch mají podrobnější operační systém s integrací iOS a Siri. Jak už jsme naznačili, obchod s aplikacemi jednotlivých hodinek se nedají rozhodně porovnávat, protože App Store nabízí neuvěřitelné množství aplikací pro chytré hodinky.

Hardware

Fitbit Ionic disponují nejkvalitnějším GPS senzorem, vylepšenou technologií měření srdečního tepu a dotykovým LCD displejem. K výrobě byl použitý hliník slitiny 6000 série. Baterie by měla vydržet zhruba čtyři dny a více na jedno nabití, pokud však necháte neustále běžet GPS, zkracuje se výdržnost na 10 hodin.

Současná generace Apple Watch Series 2 je vybaveny stejnými senzory. Apple Watch mají OLED displej a jsou vyrobeny z nerezové oceli, keramiky a safírových krystalů. Baterie by měla vydržet 18 hodin, nicméně skutečná doba záleží na tom, jak a k čemu hodinky používáte.

Apple Watch i Fitbit Ionic jsou vodotěsné do hloubky 50 metrů. Pokud byste se tedy chtěli rozhodovat výhradně podle hardwaru, chybu neuděláte ani u jedněch. Apple navíc už za zhruba dva týdny představí nové Apple Watch 3, u kterých by měla být výdrž baterie o poznání delší.

Koncept Apple Watch Series 3 s kulatým displejem:

Platební systém

Apple Watch mají Apple Pay už dlouhou dobu, ale dá se touto metodou platit pouze v obchodech, které Apple Pay akceptují. Fitbit na to šel trochu chytře a vytvořil platformu Fitbit Pay, která by měla být akceptována všude tam, kde jsou možné bezkontaktní transakce American Express, Visa a MasterCard. V tomto měřítku tedy vítězí Fitbit

Mobilní připojení

Co se týká připojení k internetu, Fitbit Ionic a Apple Watch Series 2 mají zhruba stejné možnosti. S kartami by mohla zamíchat nadcházející generace Apple Watch Series 3, která by měla mít modem LTE, a tak by se hodinky dokázaly připojit k internetu i bez přítomnosti iPhonu.

Cena a dostupnost

Fitbit Ionic se do prodeje dostanou v říjnu. Jejich cena bude začínat na 299,95 dolarech. Zezačátku budou k dispozici tři řady náramků, a to pro běžné nošení, pro sport a kožené pásky pro formálnější události. Vybrat si budete moct z několika barevných kombinací, a to šedá/stříbrná, modrá/oranžová a uhelná/šedá. Co se týká doplňků, momentálně jsou na trhu sluchátka Flyer Bluetooth a chytrá váha Aria 2.

Apple Watch Series 2 jsou k dostání za 269 dolarů, přičemž vybrat si můžete z pestřejší barevné škály. Dokonce se nabízí mnohem více doplňků. Pokud jde o Apple Watch Series 3, ty mají být představeny příští měsíc, ale cena a dostupnost je prozatím jedna velká neznámá.

Výběr je tedy na vás, osobně si však myslím, že za cenu, kterou si Fitbit za své hodinky účtuje, je rozhodně lepší zakoupit si Apple Watch.

fitbit ionic apple watch fb

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.