Zavřít reklamu

Pokud chcete mít doma kousek z historie společnosti Apple, potom máte šanci, protože v září půjde do aukce jeden z prvních počítačů Apple I. Doposud měl funkční stroj v rukou profesor David Larson, který ho koupil v roce 1994 od Adama Schoolskyho za 3 500 dolarů. Schoolsky byl blízký přítel Steva Jobse a Steva Wozniaka a počítač Apple I dostal od dvojice jako dárek.

Počítač, který v roce 1976 sestrojil Wozniak, se bude dražit v online aukčním domě Charitybuzz dne 12. září. Všechny peníze z aukce poputují na neziskovou organizaci FAIR, která pomáhá lidem v rozvojových zemích.

Vítěz aukce dostane původní dopis, který Larson dostal v roce 1994 od Schoolskyho, propagační brožury počítačů Apple I a Apple II a první vydání časopisu Silicon Gulch Gazette. Dále vítěz získá kresbu, jejíž autorem je Ron Wayne, třetí spoluzakladatel Applu. Wayne navrhl původní logo Applu, napsal manuál k počítači Apple I a nakreslil schéma tohoto počítače.

Ale to není vše. Je tu ještě něco, co je mnohem vzácnější než samotný počítač. Ten, kdo do aukce přihodí nejvíce, obdrží ještě záznamové médium Cassette Interface Card. Pokud měl majitel Apple I také tuto kartu, mohl ukládat a načítat programy na a z kazetového magnetofonu. Nicméně většina majitelů Apple I si kartu nikdy nekoupila.

Larson k počítači navíc přidal kopii letáku, který je známý jako Zaltair hoax. Jedná se o leták z roku 1977. Wozniak miloval žertíky, a tak se Schoolskym vytiskli několik tisíc letáků, na kterých představovali neexistující počítač Zaltair. Podle letáku měl být Zaltair levnější a lepší než jakýkoliv jiný počítač na trhu. Mezi počítačovými nadšenci dvojice vyvolala obrovský rozruch, tehdy se však nepřišlo na to, kdo za žertem stojí.

Apple I technicky funguje. Vyžaduje externí zdroj napájení a samostatnou klávesnici. Apple vyrobil asi 175 kusů Apple I, potom už přešel na výrobu Apple II. V současné době existuje ještě několik desítek těchto počítačů, ale funkčních je jich pouze pár.

První počítače cupertinské společnosti se v minulosti vydražily za poměrně vysoké částky, například vítěz německé aukce, která se konala v květnu, zaplatil za Apple I 130 000 dolarů.

apple i charitybuzz fb

Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.