Zavřít reklamu

O tom, že bude podzimní představení chystaného iPhonu 8 značně opožděno, si jednu chvíli cvrlikali i vrabci na střeše. Tento strašák se však jablečné společnosti podařil podle všech dostupných informací zažehnat a nového telefonu se tak dočkáme zřejmě v klasickém termínu. Má to však jeden vcelku nepříjemný háček. Podle tvrzení většiny analytiků je totiž představení prémiového iPhonu 8 jedna věc, dodání dostatečného počtu prodejných kusů na pulty obchodů, aby se zasytil hlad zákazníků, je však věc druhá a daleko složitější. A právě v ní bude mít podle nejnovější zprávy analytika webu Appleinsider značné problémy.

Ve zprávě, kterou v problematice iPhonu 8 vypracoval, potvrdil prakticky vše, co jsme už v předchozích dnech a týdnech slyšeli od analytiků z ostatních společností, byl však trochu pozitivnější. Podle něj se totiž iPhone 8 začne masově vyrábět až ve třetím zářijovém týdnu (doposud se však hovořilo spíše o začátku října) a kvůli tomu se nepodaří vyrobit potřebný počet jablečných telefonů pro zasycení trhu. Při spuštění prodejů by mohlo být k dispozici zhruba pět milionů kusů telefonů pro celý svět, do konce roku pak přibyde dalších zhruba třicet milionů. I to z něj však dělá pořád vcelku vzácnost, poptávka totiž bude pravděpodobně výrazně větší. Ostatně, přesně s tímto scénářem také Apple počítá a věří, že v prvním čtvrtletí roku 2018 přidá ke zhruba pětatřiceti milionům prodaných iPhonů dalších čtyřicet. Tyto čísla jsou však zatím jen hodně orientační a prakticky ihned po spuštění prodeje mohou být úplně jiná.

Koncepty iPhonu 8 od Apple iDesigner:

 

iPhone 7s se vedle iPhonu 8 rozhodně neztratí

Zajímá vás, jak na tom bude s dostupností alespoň vylepšená „sedmička“, tedy model 7s? O poznání lépe. U nich se totiž žádný vyšší pokles výroby neočekává a na trhu by jich tak měl být víceméně dostatek. Je však potřeba si znovu uvědomit, že to, zda jich bude či nebude dostatek, závisí hlavně na tom, jak se bude prémiový iPhone 8 prodávat.

Světoví analytici se víceméně shodují i na další věci. Zatímco výroba a poptávka po iPhonu 8 bude takřka ihned po jeho představení raketově stoupat, iPhone 7s bude naopak strmě klesat. „Osmička“ prostě potáhne daleko více a tomu bude nasvědčovat výroba fabrik. Že by se však modely 7s staly vyloženě propadákem nebo něčím, po čem uživatelé jablečných telefonů nesáhnou, je však téměř vyloučeno. Pravděpodobně totiž budou jasnou volbou pro ty, kteří se nechtějí jen tak rozloučit s legendárním Touch ID. To totiž příchodem iPhonu 8 s největší pravděpodobností zanikne.

Veškeré prognózy analytiků však zatím berme se značnou rezervou. Není to tak dlouho, co se celý svět shodoval na tom, že je iPhone 8 v takových problémech, že se ho dočkáme skoro až po novém roce a ejhle, vše je najednou jinak. Názory lidí, kteří se v tomto odvětví pohybují už léta, nám však rozhodně vcelku zajímavé. Aby taky ne, v minulosti se už několikrát trefili do černého znamenitě.

iPhone 7s iPhone 7s Plus iPhone 8 FB

Dnes nejčtenější

.