Zavřít reklamu

Jablečná společnost je podle všeho krůček od dokončení svého velkolepého projektu – svého nového sídla Apple Parku. V tom by se mělo v budoucích desetiletích zrodit mnoho úžasných jablečných nápadů, kterými by si Apple rád alespoň na pár chvil znovu podmanit svět. Svým zaměstnancům proto připravil takřka dokonalé prostředí k práci, některé benefity přesto úmyslně opomenul.

Už podle titulku tohoto článku je vám asi jasné, že benefit, který nebude zaměstnancům v Apple Parku nabízen, je zaplacený oběd. Může to přitom znít vcelku zvláštně. Společnost, která nemá s penězi v žádném případě nouzi, chce ušetřit pár milionů dolarů (i když se počítá se 14 000 obědy denně) zrovna na úkor svých zaměstnanců? Ne, pravda je zcela jinde.

Za vším hledej Jobse

Za zpoplatnění obědů nemůžou zaměstnanci Applu poděkovat nikomu jinému, než samotnému Stevu Jobsovi. Ten totiž zastával názor, že si lidé vždy váží práce druhých více, když za ni alespoň něco zaplatí. Dnešní svět byl podle něj až moc jednoduchý a mnoho věcí pokládá za bezplatnou samozřejmost. Každá práce je však pro společnost nějakým způsobem důležitá a zpoplatnění obědů tak ukazuje kuchařům, že ji nedělají zbytečně a lidé ji potřebují a patřičně ocení. Plátce má pak podle Jobsovy myšlenky ze zakoupeného produktu mnohem větší radost, protože si na ni svou pílí vydělal a uvědomuje si její hodnotu.

Podívejte se, jaké obědy se budou mimo jiné servírovat v jablečné jídelně:

Na ušlechtilosti této myšlenky nemění nic ani fakt, že se bude jídlo v jablečné jídelně alespoň z malé části dotovat. I tak by ale měl být „Jobsův efekt“ zachován. Jeho filozofie totiž neudává, jak velkou část produktu si má člověk zaplatit. Důležité je hlavně to, aby si důležitost platby uvědomil, a je jedno, zda se jedná o sto tisíc dolarů či pár jen pár babek.

Tak či tak je velmi hezké, že se i téměř 6 let po Stevově smrti takto udržuje jeho odkaz. Značí to jen jediné. Steve Jobs byl srdcem a mozkem Applu a jeho odkaz v něm bude žít dál. I když už možná není společnost tím, čím za nejlepších let tohoto kouzelníka s brýlemi byla, jeho DNA v ní zůstane napořád.

obed-v-apple-parku-zamestnanci-fb

Zdroj: phonearena

Dnes nejčtenější

.