Zavřít reklamu

Patříte mezi tu sortu jablečných uživatelů, kteří si rádi zavzpomínají na staré dobré časy? Jste v Apple komunitě spíše nováček, ale zatoužil jste vašemu počítači vnuknout nádech některé z oldschoolových tapet? Pak je tento článek přesně pro vás. Web 512Pixels totiž přepracoval veškeré ikonické tapety od OS X 10.0 Cheetah až po macOS 10.13 High Sierra do vysokého rozlišení a vy máte díky tomu opravdu skvělou možnost si některou z symbolických jablečných tapet nastavit i na vaši domovskou obrazovku.

Nebyly to vždy jen hory

Obecně bychom mohli říci, že se jablečné tapety dělí do tří velkých kategorií. První tapety se nesly v duchu ladných křivek modré barvy. Jablečná společnost chtěla tímto krokem své uživatele naladit na jejich nové rozhraní Aqua, které mělo působit minimálně stejně příjemně. Svého vodního modelu se držela až do systému 10.5 Leopard.

Právě s leopardem odstartovala druhá kategorie ikonických tapet. Tentokrát se Apple inspiroval ve hvězdném nebi a nepřeberných galaxiích nad naší hlavou. Vesmírná éra mu vydržela čtyři verze systému, aby mohla záhy přepustit své místo přírodním scenériím.

První přírodní tapeta přišla se systémem 10.9 Mavericks a znázorňovala kalifornské pláže, které jsou proslulé surfováním. Proto určitě nikoho nepřekvapí, že zachycovala přelévající se vlnu.

Po surfařské tapetě pak začala éra něčeho, co všichni už pravděpodobně dobře známe. Řeč je samozřejmě o tapetách hor. Ty zdobí jablečné počítače už od systému 10.10 Yosemite a už teď je jasné, že tomu tak ještě minimálně do další verze macOS v příštím roce bude.

Všech 13 tapet si můžete prohlédnout v naší galerii. Pod každým obrázkem je pak odkaz, který vás nasměruje na stránku, ze které stáhnete tapetu v 5K rozlišení.

Nepůsobí to na vás až moc nostalgicky? Doufám, že ne. A i kdyby ano, určitě je občasné zavzpomínání si na staré dobré časy potřeba. Tak příjemnou zábavu.

Dnes nejčtenější

.