Zavřít reklamu

Zřejmě se to stalo každému z nás alespoň jednou. Stahujete aplikaci z App Store, zadáte heslo nebo přiložíte prst na Touch ID. Vše probíhá v pořádku dokud si nevšimnete, že stahování dotyčné aplikace se ve skutečnosti zaseklo. S vysokou pravděpodobností se na ploše zobrazí její potemnělá ikona a popisek s jejím jménem či heslem Čekání. Pokud se právě tento problém stal i vám, nezoufejte. Jedná se o poměrně častou a rozšířenou vadu zařízení s iOS. Někdy se aplikace sama stáhne po delší době a vy si ničeho nevšimnete, někdy se pro jistotu nejen nestáhne ale též zablokuje do té míry, že ji nelze ani smazat.

V tomto článku se podíváme na několik tipů, pomocí kterých vyřešit takový problém nebo jak mu snadno ještě předejít. Všimnete si, že následujících způsobů k odstranění vady je poměrně velké množství. To z důvodu, že ne každý návod funguje ve všech případech. Často je dokonce nutné vyzkoušet více postupů, jelikož pokaždé může jít o jinou příčinu. Níže vypsané jsou ty nejvíce zmiňované možnosti, pokud však znáte jiná řešení, určitě se s nimi podělte s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.

1. Zkontrolujte připojení k internetu

Samozřejmě základní věc, kterou by měl každý z vás zkontrolovat je síla a stabilita připojení vašeho zařízení k internetu. iOS většinou sám upozorní, když něco není v pořádku, přesto je toto nepochybně důležitý úkon.

2. Pozastavte a opět pokračujte ve stahování

Asi nejsnazším řešením by mělo být pouhé pozastavení a následné obnovení stahování. Problém tak v mnoha procentech případů vymizí. Lze-li to provést, pouze klikněte na ikonu aplikace, která se zasekla. Stahování by se mělo pozastavit a opětovným kliknutím znovu rozběhnout. Místo toho můžete též použít display s 3D Touch. Přitlačte na ikonu aplikace a vyberte Pozastavit stahování. Opakováním přitlačení pak vyberte Obnovit stahování.

3. Zrušte stahování celé aplikace

Pokud předchozí způsob nezabral, zkuste aplikaci smazat, či zrušit její stahování a později ji stáhnout znovu. Nejsnazším řešením je podržet prst na ikoně aplikace dokud se nezačne třepat a následně ji smazat kliknutím na křížek. Tento postup je však často nefunkční. Pomocí 3D Touch můžete na aplikaci přitlačit a vybrat Zrušit stahování. Pokud ani tato možnost nezabírá, zkuste otevřít App Store a vyhledejte problémovou aplikaci. Po boku její ikony bude kolečko signalizující průběh stahování. Kliknutím na kolečko se proces ukončí – v některých případech trvá až několik sekund.

IMG_0100

4. Smažte aplikaci v Nastavení iOS

„Tvrdé“ smazání aplikace lze provést skrz aplikaci Nastavení. Otevřete ji, pokračujte Obecné > Úložiště a využití iCloudu > Spravovat úložiště (v sekci úložiště samotného zařízení) > najděte problémovou aplikaci a klikněte na ni > smažte ji červeným tlačítkem Smazat aplikaci.

5. Zkontrolujte zbývající místo na úložišti

Problémem by též mohl být nedostatek kapacity úložiště vašeho zařízení. Systém by vás též měl na takovou situaci vždy upozornit. Jeho notifikaci však můžete snadno přehlédnout nebo se nemusí kvůli chybě vůbec dostavit. Podobně jako v předchozím případě otevřete Nastavení > Obecné > Úložiště a využití iCloudu. V horní části okna vidíte zbývající a již využité místo na disku.

6. Odhlaste se z App Store

Problém může být způsoben i chybnou komunikací mezi iCloud účty vašich zařízení. Otevřete proto App Store, jděte do kategorie Doporučené. Na spodu okna naleznete své Apple ID, po kliknutí se zobrazí volba Odhlásit se. Pokud již používáte iOS 11, klikněte na profilovou ikonu svého účtu kdekoliv v App Store, kde rovněž naleznete tlačítko Odhlásit se. Odhlášení je též možné provést přes kategorii iTunes a App Store v Nastavení. Osobně se mi touto metodou vyřešila vada několikrát.

7. Proveďte tvrdý restart zařízení

Pokud ostatní způsoby nepomohly, vyzkoušejte tvrdý restart zařízení. Tento proces řeší obecně různé problémy, snad konkrétně vám vyřeší i tento. Podržte zároveň vypínací tlačítko a Home Button po několik sekund, dokud se display nevypne a následně opět zapne s rozsvíceným logem Apple. Na telefonech iPhone 7 držte kombinaci tlačítek vypínací tlačítko + tlačítko pro snížení hlasitosti.

8. Obnovte všechna nastavení

Pokud žádná z předcházejících nezabrala, můžete vyzkoušet obnovení všech nastavení ve vašem zařízení. Otevřete Nastavení > Obecné > Obnovit > Obnovit všechna nastavení. Pokud ani tato možnost nezabere, je vhodné vyčkat na příští update softwaru, který může problém odstranit. V opačném případě uvažujte o obnovení zařízení ze zálohy.

app-stuck-download-FB

Dnes nejčtenější

.