Zavřít reklamu

Poslední díl našeho původního seriálu o užívání NASu QNAP TS 253A vyšel na konci března. Od té doby se nic dalšího neobjevilo, ovšem společnost QNAP nezahálela a v průběhu jara přišla s novou řadou nových jednotek. My jsme tedy v redakci náš QNAP TS253A odeslali zpět a obratem jsme dostali nový model QNAP TS-453B. O jeho využívání a nových funkcích vás budeme pravidelně informovat v nových dílech tohoto obnoveného seriálu. Pojďme ovšem začít hezky popořadě a podívat se tak, co si pro nás v QNAPu připravili tentokrát…

QNAP TS-453B je primárně určený pro střední podniky, tedy zejména pro profesionální a firemní klienty. Kompletní a detailní informace, včetně datasheetu a všech podstatných podrobností najdete na stránkách výrobce, tedy zde. Náš konkrétní model je vybaven čtyřjádrovým procesorem Intel Celeron J3455 s defaultní frekvencí 1,5GHz a Turbo Boostem až 2,3GHz (procesor podporuje šifrovací sadu AES-NI). Náš model je vybavený 4GB DDR3L RAM v dual channel konfiguraci 2×2. Operační paměť je možné rozšířit až na 8GB. Jedná se o paměti typu SODIMM, které můžete znát z notebooků nebo kompaktních NUC počítačů. NAS je dále vybavený čtyřmi šachtami pro 3,5/2,5″ HDD/SDD, které komunikují skrze SATA 3 (6Gb/s) rozhraní a podporují funkci „hot swap“. O grafickou stránku věci se stará integrovaný grafický akcelerátor v procesoru, v tomto případě jde o produkt z rodiny Intel HD Graphics 500.

Co se týče konektorů, v přední části zařízení se nachází jak klasický USB 3.0 typ A, tak typ C. Dále pak čtečka na paměťové karty a základní ovládací prvky a stavové diody (viz galerie). Nad šachtami se nachází také displej, který slouží k oznamování důležitých informací. Na zadní straně zařízení se nachází záslepka jednoho PCI-E x2 slotu(pro rozšiřující 10Gb LAN port), reset tlačítko, dva audio vstupy pro mikrofony, audio výstup, dvojce HDMI 1.4b (s podporou až 4K/30), čtveřice USB 3.0 a dva gigabitové LAN porty RJ45. Dále se zde nachází Kensington lock, konektor pro napájení a 120mm ventilátor.

Balení je skvěle provedené, uvnitř se nachází dvě obrovské výztuhy z měkké pěny, které samotný NAS zabezpečují proti jakýmkoliv otřesům a případnému poškození. Kromě NASu v balení najdete také dálkové ovládání a dvě mikrotužkové baterie, napájecí kabel s externím zdrojem, 2 RJ45 kabely pro připojení a dva sáčky se šroubky pro instalaci 2,5″ disků.

Instalace disků je velmi jednoduchá. Šachty jsou schované za polopropustným akrylátovým panelem a díky hot swap funkci se vyndavají jednoduše. Pokud budete chtít nainstalovat klasický 3,5″ disk (což byl náš případ), máte k dispozici skvěle řešený upínací systém, který nevyžaduje žádnou montáž. Z každého nosiče vycvaknete dva boční panely, vložíte disk a nacvaknete je zpět. Díky důmyslnému systému uchycení bude disk držet namístě a díky použití gumových podložek nebude docházet k přenosu vibrací. Pokud budete do NASu instalovat 2,5″ HDD/SSD, budete muset využít přiložené instalační šroubky. Vkládání disků zpět do NASu je stejně snadné, jako původní demontáž.

Poslední část instalace zařízení zahrnuje jeho zapojení, které je velmi jednoduché. NAS je potřeba propojit za pomoci jednoho z přiložených LAN kabelů s vaším routerem, následně pak zapojit NAS i do elektrické sítě. O veškerou instalaci v počítači se postará program Qfinder Pro, který by měl veškeré propojení a základní nastavení provést za vás. Po dokončení instalace je NAS připravený k použití. Představení základních funkcí a hlavního uživatelského rozhraní si popíšeme v následujícím díle. Pokud vás zajímá něco konkrétního, napište to do diskuze a v následujících dílech se tomu můžeme věnovat detailněji.

QNAP-TS-453B-FB

Dnes nejčtenější

.