Zavřít reklamu

Před nedávnem jsme vás informovali o tom, že se chce jablečná společnost zaměřit na prodej svých telefonů právě v Indii. Ta totiž představuje obrovsky perspektivní trh, a pokud by ho Apple ovládl, jeho procenta v procentuálním podílu na světovém trhu by výrazně poskočila. Problémem Indie však je její chudoba. Apple proto ještě donedávna hlásal, že telefony, které vyrobí v Indii (více se dočtete zde), bude prodávat za nižší ceny. iPhony by se tak staly pro Indy daleko dostupnější. Pravda je však taková, že první iPhony vyrobené v Indii levnější cenovku nemají.

První Indické iPhony se zatím objevují pouze kolem továrny v Bangalore, ve které Apple zkušební provoz spustil. Podle informací webu Indian Express je prý proto stále celkem raritou potkat v Indii iPhone, který má na zádech napsáno „Assembled in India“. I to však může Applu stačit.

Co má Apple za lubem? 

Indická vláda totiž vyžaduje, aby podniky, které chtějí otevřít v zemi prodejnu prodávající jednu značku, na území Indie vyráběly alespoň 30% produktů. Protože se doposud hovořilo pouze o snížení cen iPhone SE, dá se tedy předpokládat, že jiný model zatím v prodejním plánu pro Indii nefiguruje. Pokud by tedy Indové dokázali vyrobit 30% zakázky a zbylých 70% se bez problému dovezlo ze zahraničí, znamenalo by to pro Apple otevřít Apple Store a eventuálně i snížit cenu.

Druhá možnost je pak celkové zvýšení produkce výrobků v Indii, to by však bylo zvládnutelné pravděpodobně pouze díky rozšíření stávajícího závodu, do čehož se ale Applu zřejmě moc chtít nebude. Jiná alternativa pro nižší cenu pravděpodobně nepřipadá v úvahu, jinak už by totiž zřejmě nastala. Nad těmito věcmi však nemá cenu spekulovat, protože jsou pravděpodobně daleko zapeklitější, než si umíme představit. Nejdůležitější informací, kterou byste si tedy z tohoto článku měli odnést, je to, že i přes sliby nižších cen zatím Apple nic takového neudělal o je otázkou, zda vůbec udělá. Protože je však indický trh díky své 1,2 miliardové populaci opravdu zajímavým prostředím, nějaké rozuzlení této zápletky se dá v brzké době předpokládat.

india-iphony

 

Dnes nejčtenější

.