Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na bezdrátový Bluetooth reproduktor X-Mini Supa. Jedná se o novinku, která nabízí neotřelý design, zajímavé funkce a v první řadě by měla disponovat čistým zvukovým projevem. Pojďme se tedy podívat, co si pro nás výrobce připravil. X-Mini Supa se prodává za bezmála čtyři tisíce korun.

Specifikace

Oficiální specifikace výrobce tvrdí následující: O zvukovou projekci se starají dva 52mm drivery o celkovém výkonu 20W a citlivostí 40Hz – 18kHz. Jedná se o bezdrátový reproduktor, který k přenosu využívá Bluetooth 4.2 s podporou profilů A2DP, AVRCP, HFP a HSP. Dosah je dle výrobce zhruba 10 metrů. V reproduktoru se nachází dvojce integrovaných baterií, každá nabídne kapacitu 2200mAh. Výdrž by se měla pohybovat kolem 8 hodin s tím, že nabití z 0 na 100% potrvá zhruba dvě a půl hodiny. K nabíjení slouží klasický USB vstup (5V). Reproduktor váží necelý kilogram a rozměry jsou 214x104x66mm. K dispozici je v černé barvě (v průběhu léta by měla dorazit oranžová). Samozřejmostí je přítomnost mikrofonu pro konferenční hovory.

Balení

Balení je standardní, reproduktor je v něm dobře uložen a chráněn proti nárazům a dalším potenciálním neduhům během přepravy. Kromě reproduktoru se v balení nachází také nabíjecí USB kabel, propojovací audio (3,5mm jack) konektor, náhradní gumové nohy (za toto velká pochvala, kéž by to dělalo více výrobců) a návod s další dokumentací.

Zpracování

Zpracování reproduktoru X-Mini Supa je skvělé. Reproduktor je poměrně těžký (960g) a působí tak velmi kvalitním dojmem. Design je povedený a zařízení působí moderně, zároveň si však zanechává znaky starých jukeboxů. Přední „grill“ schovává reproduktory a multifunkční stavovou diodu, na horní části se pak nachází velké ovládací kolečko, jehož chod je velmi příjemný. Na spodní straně jsou čtyři malé gumové nohy, které brání sebemenšímu nechtěnnému pohybu. Po designové stránce a z hlediska provedení není co vytknout. Díly jsou perfektně slícované a vše drží jak má.

Ovládací prvky

Hlavním ovládacím prvkem je masivní otočný ovladač na horní straně přístroje. Ten v sobě skrývá hned několik ovládacích prvků. V první řadě jej lze zmáčknout, čímž se spouští/zastavuje přehrávaná hudba, nebo se tak bere příchozí hovor, máte-li zrovna připojení telefon, na který vám někdo volá. Postupným otočením doprava či doleva se upravuje hlasitost (nezávisle na zdroji). Otočením do krajní polohy se přepínají písničky. Podržením tlačítka se proměňují zdroje pro poslech, tedy buď Bluetooth, nebo AUX, nebo vložená paměťová microSD/TF karta. Na zadní straně se nachází všechny konektory společně s tlačítkem power, které zde plní dvě funkce. Dlouhým stisknutím se zařízení vypne/zapne, krátkým stisknutím se přepínají dva režimy ekvalizéru – jeden nazvaný „voice“, který je velmi neutrální a odpovídá standardnímu přehrávání bez ekvalizéru. Druhým je basový mód, který logicky zesiluje basy a vytahuje výšky.

Kvalita zvuku

Co se zvukové produkce týče, je zde důležité zmínit několik zásadních věcí. V první řadě se jedná o onu funkci změny režimu ekvalizéru. Pokud máte zapnutý ten, který zvýrazňuje basy, připravte se na to, že to reproduktor dělá pořádně. S druhým režimem je to téměř neporovnatelné. Celý zvukový projev je mnohem hutnější a v nízkých a vysokých frekvencích je tento „boost“ opravdu znát. Problémem je, že je toto zvýraznění basů natolik silné, že to lehce zkresluje celkový zvukový projev. Na jednu stranu tak perfektně slyšíte basové linky v písničkách, místy však dochází ke značnému slévání jednotlivých frekvencí a zvuk působí nesourodě a trochu chaoticky. Má ovšem sílu. Neutrální nastavení ekvalizéru je přesným opakem. Zvuk je plošší, nemá takovou sílu a rozhodně tak „netlačí“. Při dlouhodobějším poslechu mi však byl jeho neutrálnější charakter příjemnější. Neutrální ekvalizér si také mnohem lépe poradí s vyšší hlasitostí a ani při té maximální nemá příliš problém kvalitu zvuku udržet. To o druhém režimu říci nelze, při vysokých hlasitostech zde dochází k velkému zkreslení zvuku – maličké reproduktory to prostě nedávají.

Ergonomie

V oblasti ergonomie toho není moc co vytknout. Párování proběhlo v pořádku na všech testovaných zařízeních. Ovládání je bezproblémové, jakmile se naučíte s kruhovým ovladačem pracovat, je to hračka. Přepínání ekvalizéru je na zadní straně, je však možné tlačítko najít i poslepu. Gumové nožičky jsou skvělé a reproduktor tak drží i na nerovném povrchu. Z hlediska ergonomie je tedy vše v naprostém pořádku.

Závěr

X-Mini Supa je zajímavým počinem, který by mohl oslovit svou skupinu zájemců. Design je čistě subjektivní, osobně se mi však tento styl zamlouvá. Zvuková stránka je ucházející. Pokud jste fanoušky přebasovaného zvukového projevu, bude se vám zvuk X-Mini Supa líbit. Neutrální režim je tu pak pro ty, kterým se onen „Bass Boost“ nebude zamlouvat. Největší otázkou zůstává praktické použití. Většina bezdrátových reproduktorů obsahuje nějaké ochranné funkce navíc, ať už se jedná o voděodolnost, prachuodolnost či nárazudolnost. Jsou tak dělané pro časté výlety do přírody. V tomto případě se však nic takového neobjevuje a jedná se o reproduktor, který se bude cítit nejlépe doma, někde na poličce či stole.

  • X-Mini Supa můžete zakoupit zde
xmini-supa-FB

Dnes nejčtenější

.