Zavřít reklamu

Společnost Apple plánuje v příští aktualizaci mobilní verze prohlížeče Safari jisté změny, týkající se scrollování. Proces i způsob scrollování by měl projít určitou unifikací. S novinkou přišel server Hacker News, kde se diskutovalo o rozdílech mezi defaultním scrollováním u Applu a chováním webových stránek, které používají Google AMP.

Co vlastně znamená Google AMP? AMP je zkratka pro Accelerated Mobile Pages. Jedná se online publikační formát, vytvořený společností Google. Pro AMP je charakteristická jeho optimalizace pro procházení webových stránek na mobilním zařízení. Google AMP používá řada známých zpravodajských serverů, jako je například CNN, ABC nebo třeba The Washington Post. V mobilní verzi prohlížeče Safari používá AMP vlastní scrollovací mechanismus, díky kterému se AMP stránky odlišují od těch, které AMP nepoužívají.

Ve výše zmíněné diskusi na Hacker News Malte Ubl, který má Google AMP na svědomí, uvedl, že tým AMP podal zprávu o chybách ve scrollování. Na jejím základě pak společnost Apple provede změnu, v jejímž důsledku se bude na všech stránkách scrollovat stejně, jako na AMP stránkách.

Další z respondentů serveru Hacker News, uživatel Om2, který údajně pracuje na WebKitu, vysvětlil, že scrollování na webových stránkách v Safari je nekonzistentní s veškerým ostatním scrollováním. Jedná se o záměrné rozhodnutí, k jehož realizaci došlo před několika lety. Po přezkoumání se společnost Apple rozhodla zavést změnu, které vedla k představení konzistentnějšího scrollování.

V tuto chvíli je tedy rozdíl mezi scrollováním na stránce s AMP a na standardní webové stránce znatelné. U stránek s AMP probíhá rychleji a jeho průběh je o poznání hladší. Zatím není jasné, kdy budou změny implementovány v mobilní verzi webového prohlížeče Safari. V betaverzi iOS 10.3.3 zatím žádné změny zaznamenány nebyly.

Safari iOS iPhone

Zdroj: 9to5Mac

Dnes nejčtenější

.