Zavřít reklamu

Funkce Zpět zatřesením je tu s námi již pár let. Co jsem ale zatím vypozoroval, tak stále mnoho osob netuší, o co vlastně jde. Dokonce ji někteří nazývají jako otravnou, aniž by věděli, jak se věci mají. Jde o celkem užitečnou vymoženost, která nám dovoluje doslova vrátit zpět právě udělaný krok v iOS otřesem zařízení.

Jakmile se octneme ve spěchu, děláme často omylem věci, které jsme vlastně vůbec nechtěli udělat. Může jít o klasické překliknutí, což u dotykových obrazovek není nic neobvyklého. Pokud takovou chybu uděláme, často si přejeme mít funkci „Zpět“, která by vše uvedla do původního stavu. A něco takového dokáže i váš iPhone, iPad nebo iPod Touch.

Jak zapnout funkci Zpět zatřesením

Někdy se může stát, že uživateli tato funkce nevyhovuje. Například ho brzdí vyskakovací hláškou po každém silnějším otřesu zařízením při každodenní práci. V takovém případě je možné i funkci zcela vypnout a nejedná se o nic složitého.

  1. Otevřete aplikaci Nastavení ve vašem iOS zařízení.
  2. Klikněte na kartu Obecné.
  3. Nyní pokračujte do podkategorií Zpřístupnění > Zpět zatřesením.
  4. Uveďte přepínač do požadované pozice.

Jak použít funkci Zpět zatřesením

Určitě jste se již někdy pokoušeli smazat právě dopsaný textový odstavec. V tomto případě se bude funkce obzvlášť hodit, jelikož díky ní není třeba jen dlouho držet klávesu backspace, dokud se celé psaní nesmaže. Text lze samozřejmě mazat i jinými způsoby, například vybráním do bloku a následným odstraněním, ale to je zase jiná kapitola.

Pro názornější vysvětlení použijeme aplikaci Poznámky. Použití funkce Zpět zatřesením vás vždy vrátí o jeden krok dozadu. Jeden krok se dá definovat jako text, který jste napsali od poslední změny v pravopise. Změnou v pravopise je myšleno například opravené slovo, nebo nový odstavec.

  1. Otevřete aplikaci Poznámky.
  2. Vytvořte novou poznámku a něco napište.
  3. Zatřeste svým zařízením dokud se nezobrazí nabídka.
  4. Klikněte na Odvolat akci

Pokud to bude situace vyžadovat, můžete třást a odvolávat akce vícekrát po sobě. Dále je také velmi důležité říct, že tuto funkci nenalezneme pouze u textových editorů jako například Poznámky, ale nachází se v mnoha různých aplikacích.

Na zařízeních s větší obrazovkou je však tato funkce, co se týče pouze psaní, celkem zbytečná, jelikož v klávesnici máte přímo zabudované tlačítko zpět, které je mnohem jednodušší na použití než třesení s celým zařízením.

Jak použít funkci Zpět zatřesením v „opačném směru“

Pokud omylem zatřesete zařízením a kliknete na odvolaní akce, můžete chybku jednoduše napravit. Stačí znovu zatřást telefonem dokud se nezobrazí podobná nabídka jako v předchozím případě, ale s tlačítkem Znovu.

Shake to Undo FB

Dnes nejčtenější

.