Zavřít reklamu

Nejspíše jste někdy při prohlížení nastavení Macu narazili na slovo Dashboard. Ne každý ale určitě ví, k čemu je dobrý a jak se používá, přitom dokáže posloužit ve spoustě jednoduchých úkolů. Jedná se o samostatnou obrazovku zobrazující drobné widgety. Z těch nejčastějších mohu jmenovat počasí, kalkulačku, kalendář nebo i převodník jednotek a mnoho dalšího. Je to tak trochu obdoba oznamovacího centra v iOS s pokročilejšími možnostmi na Macu.

Z neznámých důvodů byl ale v mnoha novějších aktualizacích softwaru přehlížen. Proto nebyl v posledních letech příliš přínosný co se týče ohromujících nových funkcí. Dokonce i jeho grafický vzhled je z většiny ve stylu staršího designu po vzoru OS X Mavericks (2013). Tato skutečnost může některé uživatele od jeho užívaní odradit, to je myslím škoda.

Jak zapnout a používat Dashboard

Nejprve bude třeba funkci zapnout. Pokud jste tak již neučinili, běžte do Nabídka Apple  > Předvolby systému… > Mission Control. U bodu Dashboard máme na výběr, zda jej chceme vidět jako samostatnou plochu nebo jen jako překryv aktuálně otevřeného obsahu. Každému může vyhovovat něco jiného, proto doporučuji obě možnosti vyzkoušet. O trochu níže v nastavení se pak nachází užitečná volba klávesové zkratky pro vyvolání Dashboardu.

Po „otevření“ Dashboardu si nastavíme jen ty widgety, které skutečně potřebujeme. To pomocí tlačítek + a – v levém spodním rohu obrazovky. Tlačítkem + přidáme nové widgety, můžeme použít ty, které jsou už v Macu předinstalované, nebo stáhnout nějaké jiné ze stránek Applu. Přehled těch nejzajímavějších naleznete v tomto starším článku. Po přidání je můžete jednoduše přesouvat myší po celé ploše Dashboardu a zarovnat dle obrazu svého. Tlačítkem můžete widgety odstraňovat.

Pro kompletní odinstalaci staženého widgetu zmáčkněte nejprve + (zobrazí se všechny nainstalované) a poté až a smažte požadovaný. Pro změnu nastavení konkrétního widgetu (např. změna polohy v počasí) najeďte kurzorem do jeho pravého dolního rohu na ikonu ℹ︎.

dashboard mac FB

Dnes nejčtenější

.