Zavřít reklamu

V neděli vyšlo najevo, že před dvěma lety Tim Cook pohrozil, že odstraní aplikaci Uber z App Store, protože alternativní taxi služba si tajně ukládala informace o uživatelích iPhonu. Uber údajně vložil část kódu do své aplikace, která se měla postarat o sběr veškerých identifikačních údajů, přičemž tato praktika je proti zásadám cupertinské společnosti.

V deníku The New York Times se probíraly zajímavé praktiky společnosti Uber. Travis Kalanick, CEO Uberu, byl povolán do Applu na setkání s Timem Cookem, aby si o chování aplikace promluvili tváří v tvář. Travis Kalanick vysvětlil, že Uber se snažil touto cestou zabránit tomu, aby si podvodníci nevytvářeli na jednom zařízení několik falešných účtů kvůli bonusům. Vývojáři dlouho přemýšleli nad tím, jak to udělat, aby aplikace získala UUID sériové číslo iPhonů k rozpoznání toho, že na daném zařízení už byla aplikace nainstalovaná a že už na ní byl zaregistrovaný konkrétní uživatel. Nicméně tento přístup jasně porušoval obecné zásady o ochraně osobních údajů Applu.

Inženýři společnosti Apple si této nekalé praktiky brzy všimli, a tak Tim Cook požádal Travise Kalanicka, aby Uber okamžitě přestal se stahováním těchto údajů. Dokonce CEO Applu pohrozil, že pokud tak neučiní, bude aplikace odstraněna z App Store. Jelikož by Uber ztratil miliony zákazníků, tak na pravidla Tima Cooka přistoupil.

Není to poprvé, co se Applu nelíbí chování Uberu. Koncem minulého roku si uživatelé stěžovali na to, že aplikace sledovala polohu uživatele několik dní, ba dokonce i týdnů po použití aplikace. Uber má k tomuto ještě podat vysvětlení.

tim cook travis kalanick fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.