Zavřít reklamu

Je to několik týdnů, co jsme recenzovali šikovnou aplikaci VPN od Avastu. Původní recenzi si můžete přečíst zde. Dnes se podíváme na jejich další aplikaci, která si klade za cíl zpříjemnit majitelům používání jejich mobilních telefonů. Aplikace Avast Call Blocker se totiž stará o to, abyste již nikdy nemuseli absolvovat otravný a útrpný hovor s různými telemarkety, průzkumy a dalšími subjekty, se kterými prostě nechcete mluvit. Jak aplikace vypadá a funguje? Pokračujte ve čtení.

Aplikace je dostupná v AppStore na tomto odkazu. Je veliká necelých 30MB a pro její spuštění potřebujete minimálně iOS 10 či novější verzi operačního systému. Co se hardwaru týče, nejstarší použitelný iPhone je model 5s. Aplikace je plně lokalizovaná do češtiny a slovenštiny, tudíž se nemusíte bát náročné manipulace. Ovládání si však rozebereme později. Avast Call Blocker je ke stažení zdarma a společnost nabízí měsíční trial, který si může každý jednou vyzkoušet. Pokud se vám aplikace zalíbí, její další používání je podmíněno placením ročního předplatného, které stojí 8,99€.

Po stažení, nainstalování a prvním otevření (a licenčním souhlasem) na vás vyskočí několik základních informací a tipů. Aplikace se vám v několika slidech představí a popíše, co vlastně dělá. Jedná se především o upozorňování na nevyžádané hovory, případně jejich kompletní blokaci. Samozřejmá je taky tvorba vlastních seznamů čísel, kterými nechcete být otravováni. Velkým pozitivem je fakt, že aplikace nevyžaduje přístup do seznamu vašich kontaktů. Nemusíte se tak obávat přístupu mezi své citlivé informace.

Pro fungování aplikace je nutné ji aktivovat v nastavení. Pokud si tedy vyzkoušíte měsíční trial (či si rovnou zaplatíte roční licenci), přes nastavenítelefonblokování hovorů a identifikace si aplikaci aktivujete. Od této chvíle funguje a vy se již o nic nemusíte starat. V tomto stavu se na výchozí obrazovce objevuje text „Blokování hovorů zapnuto“. Velmi zajímavý je počet zkontrolovaných čísel, který najdete na domovské obrazovce aplikace. Narůstá v reálném čase a vy si tak můžete udělat jasnou představu o tom, kolik čísel aplikace zanalyzovala a kolik jich je označených jako „spam“. Skrze domovskou obrazovku můžete zadávat také vlastní čísla, která chcete blokovat. Nastavení je poměrně jednoduché a umožňuje jen několik úkonů. Především si můžete zapnout či vypnout upozorňování na filtrovaná čísla z vlastního či obecného seznamu. Dále zde vlastní seznamy spravujete, stejně jako zde máte informace o vaší licenci.

Skrze proklik z domácí obrazovky se také dozvíte informaci o tom, jak celý systém vlastně pracuje a jakým způsobem Avast vyhodnocuje závadná telefonní čísla. Zajímavostí je, že si tento svůj postup nechávají patentovat. Zdrojem informací pro blokování hovorů jsou veřejně přístupná data a databáze anonymních čísel. Do této databáze přispívají uživatelé aplikace z celého světa. Všechna shromážděná čísla a jejich záznamy jsou následně analyzovány za pomocí pokročilých algoritmů. Na základě této analýzy je následně rozhodnuto, zdali se jedná o závadné telefonní číslo nebo nikoliv. Celý systém funguje tak, že čím více čísel do něj uživatelé vloží, tím přesnější a lepší jeho výstup bude.

Pokud vás tedy obtěžují reklamní a nevyžádané hovory, doporučuji Avast Call Blocker alespoň vyzkoušet, měsíční trial je pro každého zdarma. Pokud se vám zalíbí, můžete si ji prostřednictvím in-app nákupu předplatit na rok za 8,99€. Aplikaci si můžete stáhnout přímo zde.

AVAST

Dnes nejčtenější

.