Zavřít reklamu

Co nejdelší výdrž baterie iPhonu na jedno nabití je požadavkem snad každého uživatele. Apple se sice každoročně snaží o co nejdokonalejší optimalizaci softwaru, aby tak prodloužil výdrž baterie, ale ani to někdy nestačí. Obvykle je tak potřeba sáhnout po powerbance nebo po šikovném obalu s externí baterií. Takový dokonce vyrábí i samotný Apple, ale pokud svému iPhonu chcete kromě baterie přidat například i bezdrátové nabíjení, pak by váš pohled měl sklouznout ke značce Mophie.

Společnost Mophie se každý rok pochlubí obalem disponujícím externí baterií pro nejnovější iPhony. Minulý rok nebyl výjimkou. Mophie představila obal Juice Pack Air pro iPhone 7 i iPhone 7 Plus, který se skutečně povedl. Poprvé totiž kromě baterie obohatí iPhone ještě o bezdrátové nabíjení. Společně s pouzdrem spatřily světlo světa ještě magnetické držáky na stůldo mřížky ventilace Mophie Charge Force. Všechny tři produkty se nám před nedávnem dostaly do redakce na testování, a tak si v dnešní recenzi shrneme, jak dobře nám několik týdnů sloužili a jaké jsou jejich přidané hodnoty případně nedostatky.

Obal Juice Pack Air

Design

Začněme samotným pouzdrem. Juice Pack Air se skládá dohromady ze dvou částí. Do spodní části, která tvoří přibližně 90% obalu, nejprve zasunete iPhone, čímž se obal k telefonu připojí přes Lightning konektor. Horní část s výřezem pro fotoaparát pak na tu spodní snadno přicvaknete, čímž se z obalu stane jeden kus. Chráněná jsou všechna tlačítka, hrany, zadní strana včetně fotoaparátu a vlastně i displej, jelikož pouzdro mírně přesahuje i přes hrany telefonu a chrání tak displej minimálně před poškrábáním.

Juice Pack Air je poměrně robustní, ale vzhledem k přítomnosti baterie s poměrně velkou kapacitou a elektronikou pro bezdrátové nabíjení jsou rozměry více než dobré. Hmotnost je také úctyhodná, jelikož obal váží 98 gramů, což je mimochodem ještě o 5 gramů méně, než váží Smart Battery Case od Applu. Robustnost naopak obalu zajišťuje, že telefon je v pouzdru chráněný i v případě pádů. Spodní hrana je mírné protáhlá, a to kvůli přítomnosti microUSB portu, který se nachází na samotném spodku obalu, a nakonec i kvůli výdechům reproduktoru a mikrofonu, které jsou vyvedeny směrem nahoru. To však na kvalitně vůbec neubírá, ba naopak si dovolím tvrdit, že reproduktor je s obalem nepatrně zvučnější. Zadní strana je téměř čistá, až na vespod umístěnou čtveřici diod a tlačítko pro zapínání/vypínání napájení a kontrolu kapacity baterie v obalu.

Nabíjení

Nyní si ale pojďme rozebrat téma, které zajímá většinu z vás asi ze všeho nejvíce – nabíjení, a to jak telefonu, tak i samotného obalu. Přiznám se, že nabíjení jsem testoval skutečně důkladně a zabralo mi několik hodin testování a zkoumání. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od Apple Smart Battery Case se u Juice Pack Air nabíjí nejprve telefon a poté až samotný obal. V případě pouzdra od Applu se nabíjí obě zařízení současně, na což si stěžovalo nemalé procento uživatelů. Dalším velkým pozitivem je, že si můžete v podstatě kdykoli zvolit, kdy se bude telefon přes obal dobíjet. Pomocí tlačítka na zadní straně lze obal zapnout nebo vypnout, tudíž můžete mít iPhone v obalu umístěný klidně i jen z důvodu jeho ochrany. Až když vy sami se rozhodnete, že váš telefon potřebuje dobít, podržíte tlačítko a zahájí se nabíjení.

Juice Pack Air ve verzi pro iPhone 7 disponuje baterií o kapacitě 2525 mAh, což na základě mého testování vystačí přesně na jedno celé dobití iPhonu 7. Úplně vybitý telefon zvládl obal nabít na 100 % za 2 hodiny a 17 minut, což je mimochodem stejně rychle, jako kdybyste iPhone nabíjeli přes adaptér k iPadu. Nutno však podotknout, že jsem celou dobu iPhone nepoužíval a dokonce jsem měl aktivovaný i letový režim. V jiném případě se mi podařilo iPhone přes obal nabít ze 3 % jen na 99 %, přičemž mi ale diody na zádech před zahájením nabíjení indikovaly, že baterie je v obalu nabitá na maximum. Nakonec jsem zjistil, že se vyplatí nechat obal nabíjet celou noc, aby se baterie skutečně dobila na 100 %. Bohužel Mophie k obalu neposkytuje žádnou aplikaci, přes kterou byste si mohli kdykoli zkontrolovat přesnou kapacitu baterie v obalu, což je podle mě velká škoda a ve výsledku i jednu ze dvou větších nevýhod produktu.

Zajímavé jsou ale i hodnoty při nabíjení samotného obalu. I zde jsem provedl několik testů a vyšly mi následující čísla. Při nabíjení obalu skrze obyčejný 5W adaptér k iPhonu (5V, 1A) se obal nabil na plnou kapacitu (svítily všechny čtyři diody) za 3,5 hodiny. Pokud jsem sáhl po 12W adaptéru k iPadu (5V, 2,4A), tak se obal dobil za necelé 3 hodiny. Trochu škoda je, že Mophie vám k obalu nepřibalí žádný adaptér, tudíž byste správně měli obal dobíjet skrze USB port počítače, který je schopný dodat maximálně 500 mA, a tak by se obal nabíjel výrazně pomaleji. V balení na váš čeká jen 90cm microUSB kabel, čímž se dostáváme k druhé nevýhodě, a to je absence Lightningu. Je škoda, že Mophie do obalu nezvládl zakomponovat Lightning port jako někteří ostatní výrobci. Na druhou stranu vzhledem k přítomnosti bezdrátového nabíjení by se dal tento malý nedostatek i odpustit.

Držáky Mophie Charge Force

Abyste ale mohli bezdrátové nabíjení vůbec využít, je potřeba si přikoupit některý ze dvou stojánků nebo podložku Mophie Charge Force. My jsme měli tu čest vyzkoušet oba stojánky, přičemž jeden je určený výhradně na stůl například do kanceláře a druhý pak do auta. Oba fungují na principu přichycení pomocí magnetu, což je podle mého názoru naprosto ideální a celý systém mi skutečně nadmíru vyhovoval.

Do auta

Jako praktičtější z obou testovaných stojanů se mi rozhodně jevil držák do mřížky ventilace v automobilu. Popravdě mu nemám absolutně co vytknout. Gumové packy, kterými jej přichytnete k mřížce, jsou přizpůsobeny na všechny druhy ventilací v automobilech a drží skutečně pevně. Během několikatýdenního testování se mi ani jednou nestalo, že by se držák v mřížce byť jen milimetr posunul nebo dokonce vypadl. I magnet drží obal s telefonem skutečně pevně a nikdy jsem neměl problém, že by mi telefon z držáku spadl, přičemž je ale snadné jej při odchodu z automobilu okamžitě sundat.

Společně s držákem dostanete od Mophie 90cm microUSB/USB kabel a dokonce i 12W až 15W adaptér do zapalovače (5V, 2,4 až 3A). Kabel tak můžete připojit buďto do microUSB portu držáku a nabíjet tak obal bezdrátově nebo přímo do obalu telefonu, což osobně doporučuji, protože se vám bude obal nabíjet rychleji. Držák je totiž schopný prostřednictvím bezdrátové technologie dodat iPhonu maximálně 5V při 1A (stejně jako adaptér k iPhonu), zatímco adaptér do zapalovače dodává až 5V při 3A, což je dokonce více, než nabíječka k iPadu.

Na stůl

Stojánek na pracovní stůl funguje a částečně i vypadá v podstatě úplně stejně jako držák do mřížky ventilace. Jediný rozdíl je ve stylu uchycení, kdy verze na stůl má na zadní straně kuličku, kterou přichytíte držák ke zbytku těla celého stojánku. Díky kuličce je možné si držák nastavit do takového úhlu, který vám bude maximálně vyhovovat. Celý stojánek navíc můžete ke stolu připevnit na jedno místo. Spodní část je totiž vybavena speciálním přilnavým povrchem, který navíc můžete kdykoli omýt.

Ke stojánku tentokrát obdržíte jen microUSB/USB kabel, adaptér se v balení bohužel neskrývá. Navíc 90cm kabel je v tomto případě poměrně krátký, jelikož obvykle je potřeba jej táhnout za stůl dolů k zásuvce nebo až na zem k elektrickému rozbočovači. Nějakých 20 až 30 centimetrů navíc by tedy určitě nebylo na škodu.

Resumé

Jak už jste asi z řádků a odstavců výše poznali, celkově se mi produkty od Mophie zalíbily. Obzvláště pouzdro Juice Pack Airdržák do mřížky ventilace Mophie Charge Force. Podle mého názoru se jedná o dokonalý pár, který jsem v autě používal vždy rád a na dlouhé cesty byl naprosto ideální. V drtivé většině případů jsem měl na telefonu navigaci a mohl ji tak pohodlně sledovat v podstatě přímo před sebou a telefon se mi ještě bezdrátově dobíjel. Jakmile jsem dojel do cíle, jen jsem pohodlně sundal mobil z držáku, přičemž jsem měl nabitý na 100 % jak iPhone tak i obal a tudíž jsem měl jistotu, že mi telefon vydrží nejednom po zbytek dne, ale klidně i celý druhý den. Pokud tedy i vy sami potřebujete, abyste se s iPhonem dostali na dvoudenní výdrž a ještě byste jej rádi bezdrátově dobíjeli, pak je Juice Pack Air naprosto ideální. Jestliže ještě často využíváte telefon jako navigaci v autě, pak asi není moc co řešit, na přichycení pomocí magnetů si rychle navyknete a už nebudete chtít nic jiného.

Mophie Juice Pack Air FB

Dnes nejčtenější

.