Zavřít reklamu

PDF (Portable Document Format) je v posledních letech jeden z nejuniverzálnějších a tím i nejrozšířenějších formátů pro dokumenty. Jeho univerzálnost je sice obrovská výhoda, ale problém nastává v momentě, kdy chceme dokument upravit – rozdělit, spojit, zvýraznit určité pasáže, přidat poznámky nebo dokonce přepsat vybraný text. Na některé z těchto úkonů vám na Macu postačí výchozí aplikace Náhled, ale pokud se chcete pustit do náročnějších úkonů, pak je potřeba sáhnout po kvalitnější aplikace. A právě jednou z těch nejlepších je PDF Editor, na který se dnes podíváme.

Jedná se o komplexní aplikaci, která vám s PDF dokumenty umožní dělat snad vše, na co si vzpomenete. Po vložení dokumentu lze otáčet, mazat, ořezávat, extrahovat nebo prohazovat jednotlivé stránky dokumentu a stejně tak můžete na libovolné místo vkládat nové. Pochopitelně je také možné spojovat jednotlivé dokumenty, případně z jednoho dokumentu vložit jen vybrané stránky do druhého.

Kromě editací stránek lze v PDF Editoru vkládat do dokumentů vodoznaky, pozadí (buď jen barvu nebo rovnou celé obrázky), záhlaví a zápatí, číslování stránek nebo datum a nakonec můžete celý dokument zaheslovat, a to až 256-bitovým AES šifrovacím standardem. Všechna vyjmenované funkci v tomto odstavci naleznete v pravém postranním panelu programu.

Pokud byl původní dokument vytvořený například ve Wordu, lze editovat všechny jeho textové části. Pokud se naopak jedná například o naskenovaný dokument nebo jen o vloženou fotografii s textem, pak PDF Editor Pro nabízí skvělou funkci OCR neboli optické rozpoznávání znaků. Jedná se o metodu, která pomocí skeneru umožní digitalizaci tištěných textů. V jednoduchosti to znamená, že rozpozná text na naskenovaném nebo vyfoceném dokumentu a převede jej do digitálního textu, který je pak možné upravovat, kopírovat a dále s ním pracovat.

 

Nakonec nechybí možnost konvertovat PDF dokumenty do .docx (Word), .xlsx (Excel), .pptx (PowerPoint), .html, .txt, .rtf, .epub a dokonce ani do .pages, což některé podobné programy ani neumí. Konvertování samozřejmě funguje i opačně, tedy že například z .docx dokumentu si uděláte PDF, ale tuto funkci podporuje i Microsoft Word nebo Pages od Applu.

Snímek obrazovky 2017-03-22 v 14.01.31

PDF Editor je skvělý, určitě se jedná o jeden z nejlepší programů na editaci PDF dokumentů a konvertování do jiných formátů. Velkým bonusem aplikace je podpora OCR, tedy metody, která umí digitalizovat tištěný text. Na druhou stranu mi trochu vadí absence podpory pro fullscreen režim v macOS a vyšší cena ($99,95), která je ale pro programy na pokročilou úpravu PDF charakteristická. Dobrou zprávou ale je, že si můžete stáhnout trial verzi zdarma a program si před zakoupením vyzkoušet.

PDF Editor Pro
Mac Apps 55

 

Dnes nejčtenější

.