Zavřít reklamu

Společnost Apple, je v dnešní době zapsána v dějinách, jako největší inovátor na trhu spotřební elektroniky. Například, po představení prvního iPhonu dokázal Steve Jobs a jeho tým změnit svět a vnímání mobilních telefonů. Dnes se bez dotykového telefonu neobejde nikdo z nás. Zároveň, pro mnoho lidí po celém světě je Apple společností, která dokáže spojit nadčasový design a nejlepší technologie. Samozřejmě, že i nejlepší vynálezci vědí, že ne každý produkt či nápad je dost dobrý na to, aby se zapsal do historie. To se týká i již zmiňovaného Kalifornského giganta, který má ve svém portfoliu divné, nevzhledné či nepraktické produkty. V tomto článku se podíváme na ty nejpodivnější Apple koncepty a produkty.

MacPhone

Apple na počátku 80. let experimentoval s několika pevnými linkami, ze kterých chtěl udělat hybridní zařízení. Celý nepovedený experiment se jmenoval Apple Snow White 1 Tablet Mac a Apple Snow White 3 Macphone. Mělo jít o spojení pevné linky a „tabletu“, který by se ovládal speciálním stylusem. Apple vydal jen několik prototypů tohoto zařízení, a poté nakonec do masové výroby podivnou pevnou linku nedal. Dle bývalých zaměstnanců hlavně proto, že společnost se zaměřila na vývoji Macintoshe. Pokud se nad tím zamyslíme, tak zjistíme, že zmiňovaný produkt byl v podstatě předzvěstí iPhonu a také iPadu.

1-Apple-MacPhone-Concept-courtesy-of-Hartmut-Esslinger

Apple TimeBand

Před vydáním Apple Watch, již Kalifornský gigant údajně experimentoval s vkládáním chytrých technologií na zápěstí. Samotný produkt, který nikdy nespatřil světlo Apple Storu zvláštně připomíná Pip-Boye ze hry Fallout. Protože se jednalo pouze o návrh, není dodnes jasné, zda-li někdy Apple vytvořil prototyp zařízení.

Apple-TImeband-Yankdesign

Bike-Mounted Computer

Další návrh byl objeven v roce 1991. Japonský časopis Axis dostal informace o novém produktu od Applu, které následně přepracoval do fotografické podoby. Na fotografii titulní stránky níže můžeme proto vidět unikátní oválné zařízení na kolo, které údajně mělo fungovat jako průvodce ve městech. Dle časopisu Axis dokázal Bike-Mounted Computer přehrávat i hudbu či ukazovat vaši rychlost.

Apple-Bike-Mounted-Computer-Axis1

Osmiúhelníkový kocenpt iPhonu

Během soudního sporu mezi Applem a Samsugen, ukázal Apple koncept iPhonu, který byl vytvořen ještě před vydáním iPhonu 4. Zařízení mělo pracovní název N90, a jedná se s nadsázkou o iPhone 4 ve tvaru osmiúhelníku. Pokud by se Apple nerozhodl stále vyrábět více zaoblené iPhony, možná bychom právě teď v kapse nosili iPhone 7 v osmiúhelníkovém těle. Myslím si, že vyrábět zaoblené iPhony místo osmiúhelníkových byla správná volba.

iPhone-4-Concept

Flower Power Macintosh

V roce 2001 vydal Apple řadu Maců s vícebarevnými vzory. Díky tomu jsme si mohli zakoupit Mac v modré, oranžové, fialové, zelené či červené barvě. Apple měl ale pro své zákazníky připravenou i speciální verzi s kytičkami. Apple byl vždy minimalistický, což tohle žádné minimaličnosti neodpovídá, posuďte sami.

Flower-Power-Mac1

Apple Bashful

Dlouho předtím, než světlo světa spatřil iPad, navrhl pro Apple designér Hartmut Esslinger zařízení – Apple Bashful. Jednalo se o časný prototyp Newtona, což je první vývojová řada PDA, kterou Apple vyrobil. Na návrhu můžeme vidět PDA, které je vybavené externí klávesnicí a čtečkou disket.

Apple-Bashful-Concept

„Koncept 2“

O další koncept pro Apple se postaral opět Hartmut Esslinger. Není známé, co vše by měl Mac s názvem „Koncept 2“ umět, ale už teď víme, že by jeho design určitě vynikl. Celé počítačové sestavě nejvíce dominuje především vertikální obrazovka.

Apple-Vertical-Computer-Monitor

Workstation Dual-Screen

Sedmý produkt vypadá poněkud futuristicky. I o tento návrh se postaral již zmiňovaný Esslinger. Jednalo se o Mac, které měl dvě obrazovky, a to hlavně kvůli zefektivnění práce na Macu. Jak již bylo řečeno, jedná se pouze o grafický návrh, takže údajně nebyl vytvořen ani prototyp tohoto futuristického zařízení.

8.-Dual-Screen-Workstation-courtesy-of-Hartmut-Esslinger (1)

Apple Pippin

Asi nikoho by nenapadlo, že Apple se zkoušel prosadit i na trhu herních konzolí. Zařízení, které bylo v prodeji se jmenuje Apple Pippin. Konzole sloužila k přehrávání multimediálního obsahu a hraní her, nikoho nepřekvapí, že většina her byla převedena z Macu. V té době měl oproti konkurenci skutečně vyspělí ovladač, který fungoval bezdrátově díky infra technologii. Uvnitř svého těla měla konzole procesor PowerPC 603, taktovaný na frekvenci 66 MHz, 6 MB grafické a operační paměti. I když „papírově“ byl Pippin rychlejší než Playstation One, bohužel realita byla jiná – konkurenční Playstation hravě strčil Pippin do kapsy. Dle odhadů se vyrobilo kolem sto tisíc kusů konzolí, přičemž se neprodala ani polovina před kompletním zrušením. Pokud jste si chtěli Pippin koupit, museli jste si připravit zhruba 600 dolarů, což je v přepočtu zhruba 15 300 korun.

Apple-Pippin-manufactuered-by-Bandai

Prémiový Macintosh

Na oslavu 20. výročí vydání prvního Macintoshe, vydal v roce 1998 Apple limitovanou edici Macintoshe, který nabízel především větší výkon. Součástí Maca byl i kvalitní Bose reproduktor, který měl na svém těle také umístěné nakousnuté jablíčko. Nejvíce zarážející je však cena – 9000 amerických dolarů, což je v přepočtu 229 500 korun.

20th-anniversary-Mac
Apple-Bashful-Concept

 

*Zdroj: iDropNews.com

Dnes nejčtenější

.